Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the introduction of a persuasive letter, using inspiration from a text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the introduction of a persuasive letter, using inspiration from the text ‘Front Desk’.

      Key learning points

      1. The introduction must clearly communicate why the author is writing to the recipient.
      2. This persuasive letter is formal in tone.
      3. An introductory sentence indicates what the paragraph will be about.
      4. Information in the introduction should be kept general.

      Keywords

      • Introduction - the first paragraph of a persuasive letter

      • Introductory sentence - states the purpose of the letter

      • General information - the most basic, necessary information

      • Linking sentence - links on to the next paragraph

      Common misconception

      Pupils may try to include information in the introduction that is too specific.

      'General information' is explicitly referred to throughout both learning cycles.

      Teacher tip

      Allow pupils to share and magpie each other's ideas during the planning process.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The purpose of a persuasive letter is to ...

      tell a story
      inform the reader about a person's life
      record thoughts and feelings
      Correct answer: convince the recipient to change their mind or behaviour

      Q2.
      Select the example of a conditional clause:

      Furthermore,
      Correct answer: if this issue were to continue unresolved
      How can we overcome this issue?
      which have a range of physical and mental health benefits

      Q3.
      Select the example of a relative clause:

      Furthermore,
      if this issue were to continue unresolved
      How can we overcome this issue?
      Correct answer: which have a range of physical and mental health benefits

      Q4.
      Match the persuasive techniques to their definitions:

      Correct Answer:presumption,assuming the reader’s opinion based on their character or position

      assuming the reader’s opinion based on their character or position

      Correct Answer:flattery,when the writer flatters the reader

      when the writer flatters the reader

      Correct Answer:evidence and proof,the use of facts or statistics to support an argument

      the use of facts or statistics to support an argument

      Correct Answer:veiled threat,when the writer threatens the reader in a subtle way

      when the writer threatens the reader in a subtle way

      Q5.
      Which of these is an example of flattery?

      I am certain that you will share my views that
      Correct answer: an innovative leader like you
      current research proves that

      Q6.
      Which of these is an example of presumption?

      Correct answer: I am certain that you will share my views that
      an innovative leader like you
      current research proves that

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:introduction,the first paragraph of a persuasive letter

      the first paragraph of a persuasive letter

      Correct Answer:introductory sentence,states the purpose of the paragraph

      states the purpose of the paragraph

      Correct Answer:general information,the most basic, necessary information

      the most basic, necessary information

      Correct Answer:linking sentence,links on to the next paragraph

      links on to the next paragraph

      Q2.
      Identify the linguistic features in the list:

      Correct answer: fronted adverbials
      Correct answer: rhetorical questions
      flattery
      Correct answer: relative clauses
      presumption

      Q3.
      Identify the persuasive techniques in the list:

      Correct answer: veiled threat
      rhetorical questions
      Correct answer: flattery
      relative clauses
      Correct answer: presumption

      Q4.
      Order the sections of our persuasive letter:

      1 - introduction
      2 - main points paragraphs
      3 - conclusion

      Q5.
      Information in the introduction should be ...

      Correct answer: general
      specific
      vague

      Q6.
      Order the parts of the introduction:

      1 - introductory sentence
      2 - general information
      3 - linking sentence

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning the introduction of a persuasive letter, using inspiration from a text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...