Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Editing the main body of a diary entry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit the main body of a diary entry based on ‘How To Train Your Dragon’.

      Key learning points

      1. The purpose of an editing lesson is to improve your writing and make necessary corrections.
      2. Vocabulary, grammar and punctuation can be changed to make writing more effective.
      3. Editing is a vital element of the writing process.

      Keywords

      • Editing - the process of improving writing to improve text flow and overall quality

      • Grammar - the set of rules that govern a language

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Sentence structure - the way that words are arranged within sentences to convey meaning

      • Vocabulary - the language choices made by a writer

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to identify which elements of their writing to edit.

      Ensure that pupils know the difference between different punctuation marks, different sentence structures, the meaning of 'ambitious vocabulary' and the age-appropriate spelling rules.

      Teacher tip

      Having pupils edit with a peer in mixed ability pairings may lead to a more thorough editing process.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Text cohesion' refers to which of the following?

      it explains when, where or how something happened
      Correct answer: the flow of a text
      a sentence formed of a main clause and a subordinate clause

      Q2.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:punctuation,a set of standardised symbols and marks to structure sentences
      Correct Answer:vocabulary,language choices made by a writer
      Correct Answer:sentence structure,how words are arranged within sentences to convey meaning

      Q3.
      Select the sentence that uses an apostrophe for contraction correctly.

      Correct answer: I didn't know what to do.
      I did'nt know what to do.
      I di'dnt know what to do.

      Q4.
      Match these contracted words to their non-contracted versions.

      Correct Answer:didn't,did not
      Correct Answer:shan't,shall not
      Correct Answer:won't,will not

      Q5.
      Select the fronted adverbial of time.

      Correct answer: At that moment,
      In the arena,
      With a wild roar,

      Q6.
      Match the subordinate clauses to their examples.

      Correct Answer:adverbial subordinate,when it looked at me
      Correct Answer:non-finite subordinate,grabbing a shield
      Correct Answer:relative subordinate,which erupted from its cage

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:editing,the process of improving writing to improve text flow
      Correct Answer:grammar,the set of rules that govern a language
      Correct Answer:punctuation,standardised symbols and marks used in written language
      Correct Answer:sentence structure,how words are arranged and organised to convey meaning
      Correct Answer:vocabulary,the language choices made by the writer

      Q2.
      Which of these is a function of a comma?

      Correct answer: to separate adjectives in an expanded noun phrase
      Correct answer: after a fronted adverbial
      Correct answer: to separate a non-finite subordinate clause from a main clause
      at the end of a sentence
      at the start of a sentence

      Q3.
      Which of these are types of language choice that you would use in a diary entry?

      Correct answer: fronted adverbials
      capital letters
      statistics
      Correct answer: a range of sentence types
      Correct answer: 'show-not-tell'

      Q4.
      Which of these are part of the editing process?

      Correct answer: selecting which parts of the writing to improve
      rewriting the whole piece
      only correcting spelling mistakes
      Correct answer: making edits to punctuation, grammar and sentence structure

      Q5.
      Select the correct spelling of one of the dragon types faced in the arena in the story.

      Gronkel
      Gronkle
      Correct answer: Gronckle

      Q6.
      Which punctuation mark is used to separate main and subordinate clauses?

      full stop
      apostrophe
      Correct answer: comma
      exclamation mark

      To help you plan your 5 English lesson on: Editing the main body of a diary entry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...