Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the closing of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the closing of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon'.

      Key learning points

      1. The closing includes a sign-off from the writer.
      2. The closing includes a summary of key events, thoughts, feelings and questions.
      3. The closing refers to past, present and future events.
      4. The closing may include past, present and future tenses.

      Keywords

      • Past tense - tells the reader the action happened before now

      • Present tense - tells the reader the action is happening now

      • Future tense - tells the reader the action will happen in the future

      • Summarise - to sum up or conclude the main body of a text

      • Sign-off - when the writer signs their name at the end of a piece of writing

      Common misconception

      Pupils may begin to retell key events or add too much detailed information about the day when planning the closing.

      Make continued explicit reference to keeping information general; a visual aid of 'general' may help to support pupils remember this distinction.

      Teacher tip

      Review some effective phrases for show-not-tell which are appropriate to include in the closing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What tense would you use when writing about how you are currently feeling?

      past tense
      Correct answer: present tense
      future tense

      Q2.
      Which sentence is written in the future tense?

      Correct answer: We will be playing outside.
      We play outside.
      We played outside.

      Q3.
      Which sentence is written in the first person?

      Correct answer: I'm dreading tomorrow.
      He's dreading tomorrow.
      She's dreading tomorrow.
      They're dreading tomorrow.

      Q4.
      Which of the following is a simple sentence?

      I want to be a Viking, but I'm not brave enough.
      Correct answer: The other kids will laugh at me.
      Gobber will tell my Dad about today and he'll be so disappointed in me.

      Q5.
      Which of the following are compound sentences?

      Correct answer: Gobber will tell my Dad about today and he'll be so disappointed in me.
      As I write this, my hands are still trembling.
      Correct answer: I want to be a Viking, but I'm not brave enough.
      I'm so embarrassed.
      How can I go back again tomorrow?

      Q6.
      Match these words to their contracted forms.

      Correct Answer:I am ,I'm
      Correct Answer:we are,we're
      Correct Answer:it is ,it's
      Correct Answer:we will,we'll

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:past tense,tells the reader the action happened before now
      Correct Answer:present tense,tells the reader the action is happening now
      Correct Answer:future tense,tells the reader the action will happen in the future
      Correct Answer:summarise,to sum up or conclude the main body of a text
      Correct Answer:sign-off,when the writer signs their name at the end of a piece of writing

      Q2.
      True or false? You can copy out the notes from your plan exactly as they are.

      Correct Answer: false, False

      Q3.
      How should your notes for a diary be organised?

      in full sentences
      Correct answer: in bullet points in chronological order
      in alphabetical order

      Q4.
      Select the appropriate adjectives to describe how Hiccup felt during dragon training.

      Correct answer: panicked
      excited
      Correct answer: humiliated
      proud
      Correct answer: exhausted

      Q5.
      The purpose of a diary entry is to do which of these?

      tell a story
      Correct answer: recount events
      share information with others
      Correct answer: record thoughts and feelings

      Q6.
      Select the examples of 'show-not-tell'.

      Correct answer: my hands are still shaking
      I felt humiliated
      Correct answer: my heart sinks every time I think about going back again tomorrow

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning the closing of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...