Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the opening of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the opening of a diary entry based on ‘How To Train Your Dragon’.

      Key learning points

      1. Diaries are informal in tone; this can be achieved through use of certain linguistic features, like contracted words.
      2. Diaries include references to the character’s thoughts and feelings.
      3. Diaries are written from the first person perspective.
      4. Writers can convey their feelings using 'tell' and 'show-not-tell' descriptions.

      Keywords

      • Contraction - two words pushed together with an apostrophe

      • Show-not-tell - when the writer conveys feelings by describing physical sensations and actions

      • First person - the “I/we” perspective

      Common misconception

      Pupils may accidentally include too much detail of the recount in the opening.

      Whilst some recount is important, reinforce to pupils that they must write from the personal viewpoint of the character, using feelings and thoughts to convey their character.

      Teacher tip

      Ensure that pupils have opportunities to share and magpie ideas during the planning process; hearing other pupils' ideas helps all pupils learn and gather more ideas for vocabulary.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are included in diary entries?

      Correct answer: a recount of experiences
      Correct answer: thoughts and feelings
      facts about the world

      Q2.
      Which of the following are key linguistic features in a diary entry?

      Correct answer: first person
      third person
      Correct answer: past tense
      Correct answer: contractions

      Q3.
      Order the following to show the layout of a diary entry.

      1 - date
      2 - greeting - 'Dear Diary,'
      3 - paragraphs to organise recount
      4 - sign-off

      Q4.
      Select the uncontracted form of 'don't':

      does not
      Correct answer: do not
      did not

      Q5.
      What is a plan?

      a final piece of written work
      Correct answer: a framework that writers create before they write
      a list of vocabulary

      Q6.
      True or false? This diary entry should be written in a formal tone.

      Correct Answer: false, False, fals, fols

      6 Questions

      Q1.
      What is first person perspective?

      Correct answer: the point of view where the speaker or writer is the 'I/we' character
      the first person who speaks in a story
      the first person who appears in a story

      Q2.
      How should your notes for a diary be organised?

      in full sentences
      Correct answer: in bullet points in chronological order
      in alphabetical order

      Q3.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:contraction,two words joined together using an apostrophe

      two words joined together using an apostrophe

      Correct Answer:show-not-tell,when the writer conveys feelings by describing physical sensations

      when the writer conveys feelings by describing physical sensations

      Correct Answer:informal tone,the sort of writing that you write to yourself or a friend

      the sort of writing that you write to yourself or a friend

      Q4.
      Order the parts of our diary entry based on 'How To Train Your Dragon'.

      1 - opening
      2 - main body part 1 - describing dragon training
      3 - main body part 2 - describing dragon training
      4 - closing

      Q5.
      Select the examples of show-not-tell from the list:

      I saw the villagers' panic in their eyes
      Correct answer: my stomach churned
      Correct answer: nausea swept over me

      Q6.
      Select appropriate adjectives to describe how Hiccup felt during dragon training:

      Correct answer: panicked
      excited
      Correct answer: humiliated
      Correct answer: nervous

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning the opening of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...