Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning a paragraph of a diary entry based on 'Into the Forest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a paragraph of a diary entry based on ‘Into the Forest’.

      Key learning points

      1. This paragraph of the diary entry recounts the boy’s encounters with characters in the forest from his perspective.
      2. The boy encounters a boy with a cow first, then a girl with long, golden plaits and then a pair of abandoned children.
      3. Thoughts and feelings can be explicitly stated and conveyed through the use of ‘show and tell’.
      4. The boy’s emotions heighten over the course of the encounters.
      5. Your plan should contain precise and ambitious vocabulary and thoughts and feelings for each encounter.

      Keywords

      • Encounter - a casual, unexpected or brief meeting with a person or thing

      • Emotions - strong feelings that result from a person’s circumstances, mood, or relationships with others

      • 'show and tell' - a writing technique for showing a character’s feelings with description of their actions and expressions

      Common misconception

      Children may struggle to avoid repetition for describing each encounter.

      Model a range of ways for saying the same thing. For example 'bumped into', 'came across', 'encountered', 'stumbled across', etc. Create a class bank of phrases and ideas they can use in their plan.

      Teacher tip

      Ensure the illustrations of each character are available for children to refer to during the lesson.

      Equipment

      You need a copy of the 2022 Puffin Books edition of ‘Into the Forest’ by Anthony Browne for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The boy listened to his mum and took the long route to get to his grandma's house.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      The boy first encountered a boy leading a ...

      sheep.
      duck.
      Correct answer: cow.

      Q3.
      Next, the boy encountered a girl with ...

      a glass slipper.
      Correct answer: long, golden plaits.
      a pea.

      Q4.
      Then, the boy encountered a pair of __________ and __________ children.

      Correct answer: abandoned
      happy
      Correct answer: starving
      angry

      Q5.
      How did the boy respond to the encounters he had in the forest?

      He gave them his cake.
      Correct answer: He walked away from them and kept the cake.
      He comforted them.

      Q6.
      The word 'encounter' is only used as a noun.

      Correct Answer: False, false

      6 Questions

      Q1.
      Put these parts of the diary entry structure in the correct order.

      1 - date and greeting
      2 - opening - general statement and beginning of recount
      3 - paragraph one - recount of strange encounters in the forest
      4 - paragraph two - recount of reaching grandma's house and finding dad

      Q2.
      True or false? The boy is aware that the characters he meets are familiar fairy tale characters.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      Put the following characters in the correct order, from 1 to 3, to show the order in which the boy encounters them in the forest.

      1 - a confusing boy, who was leading a cow on a rope
      2 - an angry girl, who had long golden plaits
      3 - a pair of abandoned, hungry children, who were sat by a tree

      Q4.
      Match each character the boy encounters to the appropriate character description.

      Correct Answer:a boy, who is leading a cow,strange, odd, confusing
      Correct Answer:a girl, who had long, golden plaits,angry, demanding, fierce
      Correct Answer:a pair of children, who are by a tree,distressed, abandoned, desperate

      Q5.
      Match each character the boy encounters to the appropriate descriptive vocabulary conveying a heightening of emotions.

      Correct Answer:a boy, who is leading a cow,startled by the weird suggestion, walked on in confusion
      Correct Answer:a girl, who has long, golden plaits,made me really uneasy, continued journey swiftly
      Correct Answer:a pair of children, who are by a tree,incredibly overwhelmed, wanted to escape, ran as fast as I could

      Q6.
      What should be included in your plan?

      full sentences with capital letters and full stops
      Correct answer: thoughts and feelings
      Correct answer: precise and ambitious vocabulary
      unnecessary information

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning a paragraph of a diary entry based on 'Into the Forest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...