Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Publishing and performing a free verse poem in the style of John Lyons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can publish and perform a free verse poem, using the illustrations and performances of John Lyons as inspiration.

      Key learning points

      1. Poems can be published with illustrations or art work to help the reader engage with the poetry further.
      2. Performing a poem requires the performer to use their voice to make the poem interesting to listen to.
      3. Performing a poem requires the performer to use facial expressions to bring the poem to life.
      4. Performing a poem requires the performer to use their body to make the performance exciting to watch.

      Keywords

      • Publishing - the process of producing written content to become available for an audience

      • Illustrations - visual elements such as drawings, paintings or images that accompany a text

      • Performance - the presentation of a poem in front of an audience, using voice, gestures and expressions

      Common misconception

      Illustrations should merely echo or repeat what the words convey.

      Illustrations can be an extension of the poem, adding layers of meaning or emotion beyond what words convey.

      Teacher tip

      Show examples of illustrations paired with poems to demonstrate how visuals can complement written words. Pupils can watch a range of children's poets performing their own poetry to give them many examples for inspiration.

      Equipment

      For this lesson, pupils will need access to John Lyons' illustrations from 'Dancing in the Rain'. Show pupils both pencil / ink and watercolour illustrations for them to draw inspiration from.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is found in the Caribbean's natural environment?

      heavy snowfall in winter months
      vast desert landscapes
      Correct answer: dense tropical rainforests
      icebergs and crevasses

      Q2.
      What makes Caribbean sunsets particularly stunning?

      the consistent presence of heavy fog
      the unique occurrence of northern lights
      the reflection of city lights on the horizon
      Correct answer: the colourful hues spread over the ocean

      Q3.
      Which artistic elements are commonly depicted in John Lyons' illustrations to represent the Caribbean?

      snow-capped mountains and glaciers
      vast stretches of arid deserts
      Correct answer: lush tropical landscapes, palm trees and vibrant flora
      northern lights and polar wildlife

      Q4.
      True or false? Reciting a poem rapidly without pauses is good in a poetry performance.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      Which of the following elements is John Lyons likely to illustrate in his poems?

      Correct answer: flowers
      Correct answer: animals
      icebergs
      Correct answer: carnival

      Q6.
      Match the themes to the titles of Lyons' poems.

      Correct Answer:family and relationships,Granny's Sugarcake
      Correct Answer:nature and animals,Happy Hummingbird Food
      Correct Answer:animals and humour,Tadpole Comets
      Correct Answer:weather and nature,Dancing in the Rain

      6 Questions

      Q1.
      When performing a free verse poem, it is important to consider which of these?

      neat, joined handwriting
      Correct answer: the tone and meaning of the poem
      eye contact with the audience only
      Correct answer: using your voice and body movements appropriately

      Q2.
      What is the correct way to lay out a poem?

      The length of each line must be exactly the same.
      The illustration must be placed before the poem.
      Correct answer: There is no specific or structured way to lay out a poem for publication.
      The illustration must be placed after the poem.

      Q3.
      Which of the following is true of illustrations?

      Correct answer: Illustrations can enhance the understanding and emotional impact of a poem.
      Illustrations can distract and confuse the reader.
      Illustrations tell you the meaning of unfamiliar words.
      Correct answer: Illustrations can be in the form of drawings, paintings and collage.

      Q4.
      Which of the following is true of a free verse poem?

      It always has repetition or a refrain.
      Poets do not have the freedom to experiment with form, style and content.
      Correct answer: It does not have a set rhyme scheme.
      Correct answer: It can vary in line length.

      Q5.
      Match the nouns with their corresponding descriptive vocabulary.

      Correct Answer:clouds,drifting and swirling gently like a ballet dancer
      Correct Answer:stars,sparkling like diamonds winking down
      Correct Answer:sun,scorching relentlessly like a ball of gas
      Correct Answer:wind,howling ferociously like a wolf

      Q6.
      Which verb best fits the blank? An inky blanket was __________ across the sky for bedtime.

      smearing
      tucking
      Correct answer: spreading
      stuffing

      To help you plan your 4 English lesson on: Publishing and performing a free verse poem in the style of John Lyons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...