Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -al.

      Key learning points

      1. The suffix -al often turns nouns into adjectives.
      2. When the root word ends in ‘e’, remove the ‘e’ and add the suffix.
      3. There are many ways to represent the ‘l’ sound in a word, including ‘l’, ‘ll’, ‘le’, ‘il’, ‘el’ and ‘al’.
      4. How to spell the curriculum words: possible, difficult and therefore.

      Keywords

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Adjective - describes a noun

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      Common misconception

      Pupils can mix up the representations of 'l' and forget the representations which are most likely.

      Frame the new learning on -al in the context of prior knowledge around representations of 'l', highlighting the most common representations.

      Teacher tip

      Play matching games with the root words and new words ending in the suffix -al. Put the words into sentences to help secure the meaning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the stem to the /shul/ word ending.

      Correct Answer:so,cial

      cial

      Correct Answer:confiden,tial

      tial

      Correct Answer:controver,sial

      sial

      Q2.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. The artifishul grass was very soft.

      artiffishul
      Correct answer: artificial
      artifitial

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. The torenshul rain soaked us through.

      torrenshul
      torrencial
      Correct answer: torrential
      torrensial

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. This film is very populer.

      populer
      Correct answer: popular
      populer
      poppular

      Q5.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:natural,existing in nature, not artificial

      existing in nature, not artificial

      Correct Answer:global,worldwide, relating to the entire globe

      worldwide, relating to the entire globe

      Correct Answer:personal,relating to a person's own life

      relating to a person's own life

      Q6.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:national,relating to a specific country or nation

      relating to a specific country or nation

      Correct Answer:emotional ,involving feelings or strong emotions

      involving feelings or strong emotions

      Correct Answer:accidental,happening by chance or unintentionally

      happening by chance or unintentionally

      6 Questions

      Q1.
      Select all the words containing the suffix -al.

      Correct answer: national
      also
      call
      Correct answer: natural
      table

      Q2.
      What word class is 'global' in this sentence. A global citizen cares about making the world better.

      noun
      verb
      Correct answer: adjective
      adverb

      Q3.
      What word class is 'personal' in this sentence. The personal message helped me to feel at ease.

      noun
      verb
      Correct answer: adjective
      adverb

      Q4.
      Match the word to the representation of the 'l' sound it contains.

      Correct Answer:lamp,l

      l

      Correct Answer:bill,ll

      ll

      Correct Answer:table,le

      le

      Correct Answer:model,el

      el

      Correct Answer:fossil,il

      il

      Correct Answer:pedal,al

      al

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. London is the capitle city of England.

      Correct Answer: capital

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. I like to eat natchrl yoghurt with no flavours.

      Correct Answer: natural

      To help you plan your 4 English lesson on: Adding the suffix -al, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...