Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring characterisation in 'Oliver Twist'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare and contrast characterisation within a chapter.

      Key learning points

      1. Characterisation is the way text creators describe & develop the personalities and traits of the characters in a story.
      2. Many of the characters in ‘Oliver Twist’ are complex - they present as kind and helpful when their motives are not.
      3. Fagin compares Oliver & the Artful Dodger; they both share similar characteristics, but have different personalities.

      Keywords

      • Characterisation - Characterisation is the way an author and illustrator describes and develops the personalities and traits of the characters in a story.

      • Comparing - Comparing involves identifying similarities between two or more things, ideas, themes or texts.

      • Contrasting - Contrasting involves identifying differences between two or more things, ideas, themes or texts.

      Common misconception

      Pupils may think that character traits remain fixed throughout the narrative.

      Character traits do not usually stay static. You could use Fagin as an example of this. His character changes within the chapter as Oliver understands what his real intentions are.

      Teacher tip

      List some traits of Oliver and the Artful Dodger to support less-confident readers. They can then decide whether these are similarities or differences. Before the following lesson, read Chapters 5 and 6. Children can read independently or have this read to them.

      Equipment

      You need a copy of the 2014 Oxford University Press edition of ‘Oliver Twist’ written by Geraldine McCaughrean, illustrated by Jeff Anderson, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of the original source material that 'Oliver Twist' is based on?

      Correct answer: Charles Dickens
      charles dickens

      Q2.
      'Oliver Twist' is set during which time period?

      Tudor
      Stone Age
      Correct answer: Victorian
      Modern Day

      Q3.
      Match the following information from reading Chapter 1.

      Correct Answer:setting,Victorian London

      Victorian London

      Correct Answer:character,Oliver Twist

      Oliver Twist

      Correct Answer:plot,Oliver is orphaned and sent to work in a workhouse.

      Oliver is orphaned and sent to work in a workhouse.

      Q4.
      What is meant by the word slums?

      a tall, narrow house in a city
      Correct answer: a very poor area where lots of people lived
      a grand and luxurious residence for royalty

      Q5.
      True or False? Oliver had a positive upbringing.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      Who chose Oliver's surname?

      Mrs Mann
      Correct answer: Mr Bumble
      Oliver's mother

      6 Questions

      Q1.
      What is a 'wipe'?

      shoe polish cloth
      Correct answer: a handkerchief
      a wallet

      Q2.
      Why were embroidered handkerchiefs not desired by Fagin?

      They belonged to someone else.
      They were too pretty.
      Correct answer: They took a long time to unpick to be resold for money.

      Q3.
      True or False? Oliver initially believes that the boys have stolen the items they are showing Fagin.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:characterisation,the way an author and illustrator describe and develop characters

      the way an author and illustrator describe and develop characters

      Correct Answer:compare,identifying similarities between two or more things

      identifying similarities between two or more things

      Correct Answer:contrast,identifying differences between two or more things

      identifying differences between two or more things

      Q5.
      Who does Fagin say for Oliver to look up to as a role model?

      Bill Sikes
      Nancy
      Correct answer: Artful Dodger
      Charlie Bates

      Q6.
      Which of the following is Fagin compared to within the chapter?

      Correct answer: a witch
      a wizard
      Correct answer: a vulture
      a pigeon

      To help you plan your 5 English lesson on: Exploring characterisation in 'Oliver Twist', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...