Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introducing the context of 'Oliver Twist'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the context of 'Oliver Twist'.

      Key learning points

      1. Oliver Twist is set in Victorian England.
      2. Charles Dickens is a key author for our cultural heritage; ‘Oliver Twist’ is considered a children’s literature classic.
      3. During Victorian England, there was widespread poverty and living conditions for the poor were harsh.
      4. Dickens’ early experiences influenced his writing and made him care about injustice.
      5. Adapting a text can mean changing some parts of the story based on the target audience and new format.

      Keywords

      • Adaptation - An adaptation is when an original story has been changed to fit into a different form or format.

      • Workhouse - A workhouse in Victorian society was a harsh place where poor people, including children, had to work hard in exchange for food and shelter.

      • Injustice - Injustice is when people don't get the same rights, opportunities or treatment as others, even though they should.

      • Impression - An impression refers to initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text.

      Common misconception

      Pupils may think that life for all Victorians was positive.

      Depending on social class, life was very different. There was a big divide between rich and poor, with many people living in poverty.

      Teacher tip

      You may wish to explore texts that focus on Charles Dickens' life to support pupils in making links between author and text. Before the following lesson, read Chapters 2-3. Children can read independently or have this read to them.

      Equipment

      You need a copy of the 2014 Oxford University Press edition of ‘Oliver Twist’ written by Geraldine McCaughrean, illustrated by Jeff Anderson, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or False? An illustrated chapter book contains text and illustrations.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      Match the following words to their antonym.

      Correct Answer:rich,poor
      Correct Answer:happy,sad
      Correct Answer:love,hate

      Q3.
      What does it mean to ration something?

      taking something that doesn't belong to you
      wanting more than what's fair or needed
      Correct answer: limiting what people can have to make sure there's enough for everyone

      Q4.
      What is the most suitable definition of the term injustice

      being friendly and helpful to others
      Correct answer: when someone is treated unfairly or not given the same chances as others
      always telling the truth, even when it's hard

      Q5.
      What is a suitable definition of an adapted text?

      converting text from one language to another while preserving the meaning
      Correct answer: when an original story has been changed to fit into a different form or format
      a longer fictional text with illustrations to support understanding

      Q6.
      Which of the following would you likely find in Victorian society?

      Correct answer: Gas lighting
      Electrical lighting
      Correct answer: Printing press (e.g. newspapers)
      Internet

      6 Questions

      Q1.
      When was Charles Dickens born?

      1712
      Correct answer: 1812
      1912
      2012

      Q2.
      When did Charles Dickens die?

      1670
      1770
      Correct answer: 1870
      1970

      Q3.
      Match the keywords to their definition.

      Correct Answer:adaptation,when an original story has been changed to fit a different form
      Correct Answer:workhouse,a harsh place where poor people, including children, had to work hard
      Correct Answer:injustice,when people don't get the same rights or treatment as others

      Q4.
      Where does Oliver's mother give birth?

      a hospital
      Correct answer: a workhouse
      at home

      Q5.
      True or False? This version of 'Oliver Twist' is written by Charles Dickens.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      What are some likely impressions that readers might make about Oliver.

      Correct answer: Oliver has had a tough childhood
      Oliver has had a positive childhood, full of happiness
      Oliver has been treated well by carers
      Correct answer: Oliver has been treated badly by carers

      To help you plan your 5 English lesson on: Introducing the context of 'Oliver Twist', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...