Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing storytelling vocabulary

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop precise and descriptive vocabulary to enhance the storytelling process.

      Key learning points

      1. There is some vocabulary that is commonly used when retelling a story, particularly a fairy tale.
      2. 'Goldilocks and the Three Bears' uses repetition of the number three as a key storytelling technique.
      3. Fronted adverbials of time can be used to help sequence a story.
      4. Using precise vocabulary helps to create vivid descriptions of characters, setting and action.

      Keywords

      • Vocabulary - the words we know and use to communicate with others

      • Adjective - a word that describes a noun

      • Fronted adverbial of time - a sentence starter that tells the reader when something happens

      Common misconception

      Pupils may only want to use vocabulary from the original story.

      Explain to pupils that we are retelling our own version of the story and therefore we can include our own precise and descriptive vocabulary.

      Teacher tip

      Model and share different examples to fill in the vocabulary blanks. Use this to create a bank of precise and ambitious vocabulary that will support children with their oral storytelling.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? To experience a story you have to read it.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      When retelling a story, we should do which of these?

      Correct answer: Use a loud and clear voice.
      Look at the floor.
      Correct answer: Look at the audience.
      Whisper the story.

      Q3.
      True or false? When retelling a story aloud, we should use expression.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Successful listening includes ...

      Correct answer: looking at the speaker.
      Correct answer: listening carefully to the words and expressions of the speaker.
      playing a game.
      talking to my friend.

      Q5.
      Put the parts of a story structure in the correct order.

      1 - opening
      2 - build-up
      3 - climax
      4 - resolution

      Q6.
      Put the following events from 'Goldilocks and the Three Bears' in the correct order.

      1 - A family of bears went for a walk, leaving their porridge to cool.
      2 - Goldilocks spotted the bears' cottage and went inside.
      3 - Goldilocks tried each porridge and ate all of Baby Bear's.
      4 - Goldilocks sat in each chair and broke Baby Bear's.
      5 - Goldilocks lay in each bed and fell asleep in Baby Bear's.
      6 - The bears came home and discovered Goldilocks asleep in Baby Bear's bed.
      7 - Goldilocks woke up, saw the bears and screamed. She ran away and never returned.

      6 Questions

      Q1.
      True or false? We should use simple vocabulary when telling a story orally.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      How does a fairy tale normally begin?

      Happily ever after,
      Correct answer: Once upon a time,
      At the end of the forest,

      Q3.
      Match each fronted adverbial to the correct main clause.

      Correct Answer:One morning,,the bears went for a walk while waiting for their porridge to cool.
      Correct Answer:That same day,,Goldilocks came across their cottage and smelt the porridge.
      Correct Answer:Without hesitation,,she went inside.
      Correct Answer:On the table,,she spotted three porridge bowls filled to the brim!

      Q4.
      Put the following in the order that Goldilocks always tries the items in the house.

      1 - Papa Bear's
      2 - Mama Bear's
      3 - Baby Bear's

      Q5.
      Which of these would be appropriate precise and descriptive verbs to complete the following sentence: 'Without a second to waste, Goldilocks __________ the porridge.'

      ate
      Correct answer: devoured
      Correct answer: gobbled
      swallowed

      Q6.
      Which of these would be appropriate adjectives to complete the following sentence: 'Feeling stuffed after her meal, Goldilocks wanted to find a __________ place to rest.'

      funny
      Correct answer: comfortable
      hard
      Correct answer: cosy

      To help you plan your 3 English lesson on: Developing storytelling vocabulary, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...