Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring structure and language in 'London is the Place for Me'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop understanding of a song by exploring the artist’s use of structure and language.

      Key learning points

      1. ‘London is the Place for Me’ is a fixed verse song; it contains four verses each with five lines and a repeated refrain.
      2. The 1st and 2nd verses can be described as following the rhyme scheme of AABBA; the rhyme scheme varies in verses 3 - 5.
      3. ‘London is the Place for Me’ can be described as being in strophic form: it uses the same melody repeated for each verse
      4. Semantic mapping is a technique used to explore the rich meaning of a word or phrase.
      5. Impressions can be formed about a song once readers or listeners have a secure understanding of the language used.

      Keywords

      • Form - the way that a text can be presented

      • Rhyme scheme - the pattern of rhyming words or sounds at the end of each line in a poem, often represented using letters to indicate the rhyme pattern (e.g., AABB, ABAB)

      • Semantic mapping - a visual technique used to organise and represent the relationships between concepts or ideas

      • Impression - initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text

      Common misconception

      Pupils may over-rely on one method for developing comprehension of new or unfamiliar words.

      Explain that words can be understood in different ways (e.g. “sociable” could be understood by 'reading around the word' or 'identifying the word class'). Encourage pupils to use a range of methods where applicable.

      Teacher tip

      You may also wish to explore the use of hyperbole and enjambment when analysing the song lyrics.

      Equipment

      You need a copy of the lyrics & recording of ‘London Is the Place for Me’ by Lord Kitchener which is featured on the 2013 Honest Jon’s Records album ‘London Is The Place For Me’ for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Lord Kitchener was born in which island nation? Trinidad and ...

      Cuba.
      Haiti.
      Correct answer: Tobago.
      Jamaica.

      Q2.
      Put the following historical events into chronological order.

      1 - First World War, 1914-1918
      2 - Second World War, 1939-1945
      3 - National Health Service (NHS) established, 1948
      4 - Queen Elizabeth II becomes Queen, 1952
      5 - Notting Hill Carnival established, 1966

      Q3.
      The potential for higher earnings and improved living standards was a __________ factor for people from the Caribbean.

      push
      Correct answer: pull
      stationary

      Q4.
      Which of these definitions best describes the theme of optimism?

      the process of adapting to a new environment
      Correct answer: being hopeful and confident about the future
      being social and interacting with others in a warm way

      Q5.
      Which of the following strategies can be used to identify themes in songs?

      Correct answer: considering actions and characteristics of the speaker and people they mention
      looking at the title of the song
      Correct answer: identifying repetition (actions, emotions, traits)

      Q6.
      The British Nationality Act was established in which year?

      1939
      1945
      Correct answer: 1948
      1966

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:form,the way that a text can be presented

      the way that a text can be presented

      Correct Answer:rhyme scheme,the pattern of rhyming words at the end of each line in a song

      the pattern of rhyming words at the end of each line in a song

      Correct Answer:semantic mapping,a visual technique used to represent the relationships between ideas

      a visual technique used to represent the relationships between ideas

      Correct Answer:impression,initial feelings about a person, place or thing, gained from reading

      initial feelings about a person, place or thing, gained from reading

      Q2.
      What is the rhyme scheme of the first verse?

      ABBBC
      Correct answer: AABBA
      ABCBA

      Q3.
      What form does the song 'London is the Place for Me' have?

      free verse form
      verse-chorus form
      Correct answer: strophic form

      Q4.
      Match the three parts of the word "broadmindedly" to their individual definitions.

      Correct Answer:broad,wide, extensive

      wide, extensive

      Correct Answer:minded,having a particular mindset or way of thinking

      having a particular mindset or way of thinking

      Correct Answer:ly,turns the word into an adverb

      turns the word into an adverb

      Q5.
      Which meaning best describes the use of “broadmindedly” in the context of the song?

      Lord Kitchener wants the listener to believe him.
      Lord Kitchener is speaking loudly.
      Correct answer: Lord Kitchener is offering his opinion openly.

      Q6.
      True or false? Describing the country as a “Mother” only conveys a positive image.

      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 6 English lesson on: Exploring structure and language in 'London is the Place for Me', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...