Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introduction to 'The Tyger' by William Blake

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand the poem and the context in which the poem was written.

      Key learning points

      1. William Blake was an English poet, painter and printmaker, who was born in 1757 and died in 1827.
      2. ‘The Tyger’ consists of six verses, each with four lines; each verse has a rhyme scheme of AABB.
      3. The poem 'The Tyger' describes the creation of a powerful and fearsome tiger.
      4. The speaker questions who or what could create such a fearsome and awe-inspiring creature.

      Keywords

      • Context - the setting or background that helps us to understand something better

      • Impression - initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text

      Common misconception

      The poem contains some examples of antiquated / archaic language.

      A definition sheet could be provided to support pupils in understanding what happens in each verse.

      Teacher tip

      Following the lesson, pupils could research the tiger to enrich learning in subsequent lessons.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the poet of the poem 'The Panther'?

      Ted Hughes
      Correct answer: Rainer Maria Rilke
      John Foster

      Q2.
      True or false? A poem always has to be written in third-person perspective.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      Which of the following are examples of similes?

      Correct answer: The cat moved like a shadow in the moonlight.
      Hawks have keen eyesight.
      Correct answer: An eagle soared through the sky like an arrow shot from a bow.
      Whales are intelligent mammals.

      Q4.
      Which of the following are examples of metaphors?

      Correct answer: Tigers are the flames that dance in the jungle's heart.
      Tigers have orange fur with black stripes.
      Tigers are large, powerful cats.
      Correct answer: A tiger is a shadow with teeth, prowling through twilight.

      Q5.
      True or false? The speaker in a poem is always the poet.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      What is the most appropriate definition of an impression?

      the structure or organisation of a poem
      the feeling or atmosphere in the poem
      Correct answer: initial feelings about a person, place or thing, gained from reading

      6 Questions

      Q1.
      Match these key terms to their definitions.

      Correct Answer:context,the setting or background that helps us to understand something better

      the setting or background that helps us to understand something better

      Correct Answer:impression,initial feelings about a person, place or thing, gained from reading

      initial feelings about a person, place or thing, gained from reading

      Correct Answer:the Industrial Revolution,a period when machines and factories changed the way people lived

      a period when machines and factories changed the way people lived

      Q2.
      In what year was 'The Tyger' first published?

      Correct answer: 1794
      1827
      1830

      Q3.
      True or false? William Blake was influenced by historical events that happened during his lifetime.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Match the following events in William Blake’s life to the years in which they occurred.

      Correct Answer:1757,born near Soho, London

      born near Soho, London

      Correct Answer:1772,worked with an engraver

      worked with an engraver

      Correct Answer:1782,married Catherine Boucher

      married Catherine Boucher

      Q5.
      What rhyme scheme does the poem 'The Tyger' follow?

      ABAB
      ABBA
      Correct answer: AABB

      Q6.
      The poem 'The Tyger' describes ...

      a hunt between a tiger and its prey.
      Correct answer: the creation of a powerful and fearsome tiger.
      how a tiger looks after its young cubs.

      To help you plan your 5 English lesson on: Introduction to 'The Tyger' by William Blake, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...