Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and responding to 'The Tyger' by William Blake

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the imagery and themes in the poem and give some evidence to justify my ideas.

      Key learning points

      1. ‘The Tyger’ is a poem written by William Blake in 1794 as part of the collection titled ‘Songs of Experience’.
      2. Imagery may be interpreted differently depending on the reader or listener's experiences.
      3. The poem uses symbolism; the use of symbols that represent ideas beyond their literal meaning.
      4. The poem references two animals: the lamb and the tiger; these can symbolise a range of emotions and themes.
      5. A take-away idea within a text may link to themes that are explored and developed in it.

      Keywords

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a text

      • Symbolism - the use of objects, actions or ideas to represent deeper meanings or concepts

      • Imagery - the use of language to create a mental picture or sensory experience for the reader or listener

      • Atmosphere - the mood created in a section or whole of a text

      Common misconception

      Pupils may find some examples of imagery and language challenging to understand.

      It may be useful to provide a visual sheet accompanying the poem, exploring some of the more complex terms (anvil, furnace).

      Teacher tip

      Depending on the cohort, pupils could text mark examples of imagery prior to doing this as a whole class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? William Blake's writing was influenced by the Industrial Revolution.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      Where was William Blake born?

      Clarendon, Jamaica
      Correct answer: Soho, London
      Mytholmroyd, Yorkshire

      Q3.
      Which two creatures are mentioned in the poem 'The Tyger'?

      Correct answer: tiger
      wolf
      rabbit
      Correct answer: lamb

      Q4.
      Which of the following words from the poem rhyme?

      fire
      Correct answer: bright
      heart
      Correct answer: night

      Q5.
      True or false? The poem describes a hunt between a tiger and its prey.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      Which themes are frequently found in William Blake's poetry?

      Correct answer: innocence
      money and possessions
      Correct answer: human nature
      Correct answer: spirituality
      everyday chores

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:theme,a big idea, topic or message that recurs within a text

      a big idea, topic or message that recurs within a text

      Correct Answer:symbolism,the use of objects, actions or ideas to represent deeper meanings

      the use of objects, actions or ideas to represent deeper meanings

      Correct Answer:imagery,the use of language to create a mental picture or sensory experience

      the use of language to create a mental picture or sensory experience

      Q2.
      Another word for the atmosphere of a poem is the ...

      Correct answer: mood
      environment
      structure

      Q3.
      Which of the following traits can be associated with the lamb?

      powerful
      Correct answer: innocent
      Correct answer: peaceful
      fierce

      Q4.
      True or false? The tiger is described as weak.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      Match each theme to how it is conveyed in the text.

      Correct Answer:nature,the tiger is depicted in its natural habitat

      the tiger is depicted in its natural habitat

      Correct Answer:danger,the tiger's presence evokes feelings of fear

      the tiger's presence evokes feelings of fear

      Correct Answer:creation,questions are used in the poem about the origin of the tiger

      questions are used in the poem about the origin of the tiger

      Q6.
      True or false? The questions raised in the poem are all answered.

      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 5 English lesson on: Reading and responding to 'The Tyger' by William Blake, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...