Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performing your own poem inspired by big and small objects

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a poem inspired by big and small objects.

      Key learning points

      1. Performing poetry to an audience is an important part of the process of creating poetry.
      2. When performing poetry, you can vary your volume, pace and use gestures to have an impact on the audience.
      3. Deciding upon and creating a desired atmosphere is important when performing poetry.
      4. We can improve our performances of poetry through practice.

      Keywords

      • Volume - refers to the loudness or softness of the voice when speaking or reading a poem, allowing for variations in intensity and expression

      • Atmosphere - the mood created in a section or whole of a text

      • Pace - refers to the speed or rhythm at which a poem is read or performed

      • Gesture - a movement that helps express an idea or meaning

      Common misconception

      Pupils may think a person can be 'good' or 'bad' at performing.

      Explain that successful performances need practice, like any skill. By identifying the elements that contribute to a successful performance, we can then practise them. You could show videos of real poets performing their own poetry.

      Teacher tip

      You could film pupils' performances of the poem to share with others. This can help to add a sense of purpose to their performances.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Free verse poems rely on consistent patterns of rhyme or rhythm.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      The rhythm of a free verse poem may be similar to how a person might ...

      Correct answer: speak.
      write.
      walk.

      Q3.
      True or false? In free verse poetry, poets may still use poetic devices such as alliteration, repetition and similes to create their desired effect.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Rhyme in poetry is the similarity of sounds between the __________ syllables of words, creating a musical quality and pattern in the poem.

      beginning
      middle
      Correct answer: ending

      Q5.
      True or false? Sometimes rhyming words have different spellings at the end, but are still rhyming words as they sound similar.

      Correct Answer: true, True

      Q6.
      How many words are joined together to make a kenning?

      Correct answer: 2
      3
      4

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for a group of people gathered together to watch a performance?

      a panel
      a team
      Correct answer: an audience

      Q2.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:volume,the loudness or softness of the voice when speaking or reading a poem

      the loudness or softness of the voice when speaking or reading a poem

      Correct Answer:pace,the speed or rhythm at which a poem is read or performed

      the speed or rhythm at which a poem is read or performed

      Correct Answer:gesture,a movement that helps express an idea or meaning

      a movement that helps express an idea or meaning

      Q3.
      True or false? Using a loud volume could show excitement or intensity.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      What could help to improve your performance of a poem?

      Correct answer: speaking clearly and with appropriate volume
      speaking into your hand
      Correct answer: using facial expressions
      Correct answer: using gestures
      looking at the ground

      Q5.
      What is it called when we practise something for a later performance?

      speaking
      Correct answer: rehearsing
      performing

      Q6.
      True or false? Everyone wants to create the same atmosphere when performing a poem.

      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 3 English lesson on: Performing your own poem inspired by big and small objects, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...