Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and responding to 'First Snow' by John Mole

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give a personal response to the poem and give some evidence to justify my ideas.

      Key learning points

      1. ‘First Snow’ describes a changed landscape as a narrator explores their surroundings.
      2. Rhetorical questions are included in each verse.
      3. 'First Snow' uses the rhyme scheme: ABBA.
      4. John Mole uses imagery to create a picture or impression of the scene in the reader or listener’s mind.

      Keywords

      • Rhetorical question - a question asked that does not expect an answer, but rather makes a point or creates emphasis

      • Rhyme scheme - the pattern of rhyming words or sounds at the end of each line in a poem, often represented using letters to indicate the rhyme pattern (e.g., AABB, ABAB)

      • Imagery - the use of language to create a mental picture or sensory experience for the reader or listener

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to identify different poetic techniques or examples of figurative language.

      Pupils could text mark a physical copy of the poem with their thoughts and ideas. Highlighters could be used to mark rhetorical questions.

      Teacher tip

      Pupils could explore additional poems written about snow, including 'Winter' by by Judith Nicholls, 'Snow' by Robert Hull and 'Lady Winter's Rap' by Grace Nichols.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘First Snow’ which is featured on pages 14 & 15 in the 1994 Puffin edition of ‘Back by Midnight’ written by John Mole, illustrated by Peter Bailey for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What words are usually associated with the noun snow?

      Correct answer: cold
      hot
      humid
      Correct answer: frozen
      Correct answer: icy

      Q2.
      What is the most appropriate definition of an impression?

      to communicate a message directly or indirectly
      Correct answer: initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text
      a lesson that can be learnt from a story or experience

      Q3.
      True or False? All poems in a poetry collection have to be created by the same poet.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Who is the poet of 'When the Wind Blows'?

      Correct answer: John Foster
      Robert Browning
      Christina Rossetti

      Q5.
      Rhythm in poetry refers to which of the following?

      the loudness or softness of the voice when speaking or reading a poem
      a single line or a group of lines within a poem
      Correct answer: the pattern of stressed and unstressed syllables in a line of verse

      Q6.
      A rhetorical question is __________ ?

      a punctuation mark used to express strong emotion
      a sentence that includes direct speech
      Correct answer: a question asked that does not expect an answer

      6 Questions

      Q1.
      Which perspective is the poem 'First Snow' written in?

      Correct answer: first person
      second person
      third person

      Q2.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:rhetorical question,a question asked that does not expect an answer

      a question asked that does not expect an answer

      Correct Answer:rhyme scheme,the pattern of rhyming words at the end of each line in a poem

      the pattern of rhyming words at the end of each line in a poem

      Correct Answer:imagery,the use of language to create a mental picture or sensory experience

      the use of language to create a mental picture or sensory experience

      Q3.
      ‘First Snow’ has five verses with __________ lines in each.

      3
      Correct answer: 4
      5
      6

      Q4.
      Order the following events that occur in the poem.

      1 - The narrator notices that it has snowed “unexpectedly”.
      2 - Snow is continuing to fall onto the ground.
      3 - A bird shakes snow off its wing.

      Q5.
      True or False? The rhyme scheme of the poem 'First Snow' is ABBA.

      Correct Answer: True, true

      Q6.
      Which objects is the snow compared to in the poem?

      Correct answer: tears
      blanket
      sugar
      Correct answer: handkerchief
      Correct answer: elbow

      To help you plan your 4 English lesson on: Reading and responding to 'First Snow' by John Mole, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...