Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring imagery in 'London' by William Blake

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the key imagery used in the poem.

      Key learning points

      1. Imagery refers to the use of language that evokes vivid mental pictures in the reader's mind.
      2. In the poem 'London', William Blake uses sensory language to paint a vivid image.
      3. Sounds are important in the poem, such as the "infant's cry of fear" and the "chimney-sweeper's cry".
      4. The use of negative sounds in the poem creates a noisy and unpleasant impression of the city.
      5. Different kinds of language have different effects.

      Keywords

      • Imagery - the use of vivid and sensory language that appeals to the reader's senses, creating vivid mental pictures and enhancing the emotional impact of the poem

      • Atmosphere - the feeling or mood created in a section or whole of a text

      • Visual - relating to the sense of sight

      • Aural - relating to the sense of hearing

      Common misconception

      Pupils may find identifying examples of imagery/language challenging.

      Pupils could use the modelled examples and further discuss the imagery and language used in those examples.

      Teacher tip

      Pupils could annotate and highlight their own versions of the poem during the first lesson cycle in order to support their re-reading and use these as notes to support their discussions in the second lesson cycle.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of the poem 'London'?

      Correct Answer: William Blake, William blake, william blake, Blake

      Q2.
      Which definition best fits the word plague?

      Correct answer: a widespread and contagious disease
      a vehicle used to transport a body to a funeral
      deep distress or sorrow

      Q3.
      True or false? In the poem 'London', the speaker describes miserable sounds and sights in the city.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Which river does the speaker walk past on their walk?

      the Brent
      the Wandle
      Correct answer: the Thames
      the Fleet

      Q5.
      Which of these are synonyms of "woe"?

      Correct answer: sorrow
      joy
      Correct answer: suffering
      happiness

      Q6.
      When is the speaker walking?

      in the bright light of morning
      Correct answer: in the dark of the evening
      during a beautiful sunset

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:imagery,the use of vivid and sensory language

      the use of vivid and sensory language

      Correct Answer:visual,relating to the sense of sight

      relating to the sense of sight

      Correct Answer:aural,relating to the sense of hearing

      relating to the sense of hearing

      Q2.
      Which of the following examples of imagery are visual?

      Correct answer: "Marks of weakness"
      Correct answer: “black’ning Church”
      "Chimney-sweepers cry"

      Q3.
      Which of the following examples of imagery are aural?

      "Marks of weakness"
      Correct answer: “Infants cry of fear”
      Correct answer: “every cry of every man”

      Q4.
      True or false? William Blake uses sensory language to paint a vivid image.

      Correct Answer: True, true

      Q5.
      Match the following words from the poem with their definitions.

      Correct Answer:"blights",a plant disease or form of decay

      a plant disease or form of decay

      Correct Answer:"manacles",metal restrains of shackles

      metal restrains of shackles

      Correct Answer:"woe",deep distress or sorrow

      deep distress or sorrow

      Q6.
      True or false? Imagery includes metaphors, similes and personification.

      Correct Answer: True, true

      To help you plan your 6 English lesson on: Exploring imagery in 'London' by William Blake, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...