Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and responding to 'No. 115 Dreams' by Jackie Kay

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give my personal response to the poem, including some evidence to justify my ideas.

      Key learning points

      1. ‘No. 115 Dreams’ is a free verse poem; it contains five verses and a repeated refrain.
      2. ‘No. 115 Dreams’ contains several examples of personification.
      3. Rooms and objects are describing family members or events that occurred in the house.
      4. A poem can have multiple meanings and interpretations; each person’s response can be different and unique to them.
      5. We can respond to a poem by writing a personal response to it.

      Keywords

      • Imagery - the use of vivid and sensory language that appeals to the reader's senses, creating vivid mental pictures and enhancing the emotional impact of the poem

      • Personification - a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human

      • Interpretation - the process of understanding and assigning meaning to a poem

      • Personal response - reflections that we make about a poem after reading or listening to it

      Common misconception

      Pupils might find identifying individual aspects of the personal response challenging.

      Encourage pupils who may need greater scaffolding to discuss similar quotes or moments to the examples given.

      Teacher tip

      Pupils need to have a secure understanding of personification. It is used extensively in the poem. You may wish to review its use defined in the Year 3 lesson: 'Poetic devices used in ‘Cosmic Disco’ by Grace Nichols'.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘No. 115 Dreams’ which is featured on pages 32 and 33 in the 2019 Bloomsbury edition of ‘Red, Cherry Red’ written by Jackie Kay, illustrated by Rob Ryan for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a poet responsible for in a poem?

      the artwork that accompanies a poem
      Correct answer: crafting the words that make up a poem
      how the poetry collection is published

      Q2.
      True or false? Imagery appeals to the senses.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      What is an illustrator responsible for in a poem?

      a question asked that does not expect an answer
      the similarity of sounds between the ending syllables of words
      Correct answer: creating the pictures, drawings, or images that make up a text

      Q4.
      Which of the following best describes personification?

      the pattern of stressed and unstressed syllables in a poem
      Correct answer: a way of describing a non-living thing as if it acts or feels like a human
      a group of lines within a poem that form a distinct group

      Q5.
      What is a verse in a poem?

      the repeated use of sounds, words, phrases or structural elements
      Correct answer: a single line or a group of lines within a poem
      the way a poem is organised or put together

      Q6.
      What is a free verse poem?

      poetry with a specific structure, rhyme and meter
      poems with rhyming words
      Correct answer: poetry without strict rhyme or meter

      6 Questions

      Q1.
      Match these keywords to their definitions.

      Correct Answer:imagery,the use of vivid language that appeals to the reader's senses

      the use of vivid language that appeals to the reader's senses

      Correct Answer:personification,describing a non-living thing as if it acts or feels like a human

      describing a non-living thing as if it acts or feels like a human

      Correct Answer:personal response,reflections that we make about a poem after reading or listening to it

      reflections that we make about a poem after reading or listening to it

      Q2.
      Which of the following statements about ‘No. 115 Dreams’ and the poem's poet are true?

      Correct answer: The poem is about the relationship between a house & the family that live in it.
      The poem is about the 115th dream that a person has.
      Correct answer: Jackie Kay was born in Edinburgh, Scotland.

      Q3.
      True or false? The speaker’s brother’s room likes him.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Which of the following are prominent themes found in the poem?

      Correct answer: memory
      Correct answer: family
      adventure
      the supernatural

      Q5.
      Match the following objects/rooms in the poem to their descriptions.

      Correct Answer:small room,worried about a missing hamster

      worried about a missing hamster

      Correct Answer:toilet,annoyed at the pipes making a noise

      annoyed at the pipes making a noise

      Correct Answer:stairs,being quiet about a broken window

      being quiet about a broken window

      Correct Answer:roof,dreams of birds moving on it

      dreams of birds moving on it

      Q6.
      True or false? The poem 'No. 115 Dreams' has only one interpretation.

      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 6 English lesson on: Reading and responding to 'No. 115 Dreams' by Jackie Kay, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...