Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a poem about a place

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a poem about a place that has significance to me.

      Key learning points

      1. When writing a poem about a place, it’s important to paint a vivid picture of the setting through our description.
      2. Sensory description can be used to help the reader visualise the place being written about.
      3. Imagery we create can convey an atmosphere.
      4. We can use poems that we have studied to inspire us in our own poem.
      5. Using enjambment in our poems can enhance the flow of the poem, engaging the reader or listener.

      Keywords

      • Form - the way that a poem can be presented

      • Atmosphere - the mood created in a section or whole of a text

      • Imagery - the use of vivid and sensory language that appeals to the reader's senses, creating vivid mental pictures and enhancing the emotional impact of the poem

      • Enjambment - when a line in poetry continues onto the next line without pause or punctuation, creating a sense of flow

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to come up with imagery to describe their individual settings.

      It would be useful to have a word bank with specific words or phrases to describe some key settings (for example, city, rural and coastal).

      Teacher tip

      Completed poems could be published in a class collection and shared in the book area or school library. This provides pupils' poetry writing with an audience and clear goal.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is the best definition of a free verse poem?

      to draw conclusions or make interpretations based on clues or suggestions
      Correct answer: a form of poetry that doesn't follow any set rules of rhyme or structure
      poetry with a specific structure, rhyme and meter

      Q2.
      Who is the poet of the poem 'London'?

      Jackie Kay
      Correct answer: William Blake
      Joseph Coelho

      Q3.
      Which of these best describes imagery?

      Correct answer: the use of language to create a mental picture or sensory experience
      the overall feeling or impact that a poem leaves on the reader
      a comparison between two things by stating that one thing is another

      Q4.
      Who is the poet of the poem 'No. 115 Dreams'?

      Correct answer: Jackie Kay
      Ian McMillan
      Matt Goodfellow

      Q5.
      Who was the poet of the poem 'The Old Farmer's Song'?

      Correct answer: Matt Goodfellow
      William Blake
      Joseph Coelho

      Q6.
      True or false? All poems about place must refer to a place that the poet has lived in.

      Correct Answer: False, false

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:form,the way that a poem can be presented

      the way that a poem can be presented

      Correct Answer:atmosphere,the mood created in a section or whole of a text

      the mood created in a section or whole of a text

      Correct Answer:imagery,the use of language to create a mental picture or sensory experience

      the use of language to create a mental picture or sensory experience

      Q2.
      True or false? Enjambment affects the flow of the poem.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      Jun's example poem about the view from his home had what kind of atmosphere?

      An image in a quiz
      energetic and frantic
      strong and powerful
      Correct answer: calm and tranquil

      Q4.
      True or false? Poetry about a place has to contain positive imagery.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      Put the following verses in order to match the poem template based on 'Tempest Avenue' by Ian McMillan.

      1 - waking up
      2 - observation of others
      3 - community or environment
      4 - final reflection

      Q6.
      True or false? Writers can experiment with word order, punctuation and phrasing when developing a poem.

      Correct Answer: True, true

      To help you plan your 6 English lesson on: Writing a poem about a place, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...