Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Building comprehension of 'Princess Sophia Duleep Singh: My Story' through rich discussions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can answer a range of comprehension questions on 'Princess Sophia Duleep Singh: My Story'.

      Key learning points

      1. Suffragettes were campaigning for the right for women to vote; this was something that was not permitted at the time.
      2. Emmeline Pankhurst is the leader of the WSPU (the Women’s Social and Political Union).
      3. Reading between the lines to search for clues can help to infer meaning.
      4. Evidence from the text helps us to justify our inferences.

      Keywords

      • Suffragette - a woman seeking the right to vote through organised protest

      • Prediction - an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      • Inference - to use clues from within the text to draw conclusions

      • Evidence - the information from a text that can support or justify our reasoning

      • Impression - initial feelings about a person, place or thing, gained from reading a text

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to note two different impressions when asked in Task B.

      Encourage pupils to think about Emmeline from Sophia's perspective. Verbally model rephrasing Sophia's thoughts into an impression a reader might make about Emmeline.

      Teacher tip

      Pupils may benefit by researching the suffragette movement and life of Emmeline Pankhurst through texts such as 'Suffragettes: The Battle for Equality' by David Roberts, or through organisations, such as English Heritage. Before the following lesson, read to the end of the text.

      Equipment

      You need a copy of the 2022 Scholastic edition of ‘Princess Sophia Duleep Singh (My Story), written by Sufiya Ahmed, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who taught Queen Victoria Hindustani?

      Correct Answer: Abdul Karim, abdul karim, Abdul

      Q2.
      Which is a suitable definition for the word aristocrat?

      Correct answer: a person belonging to the highest social class in a society
      a poor farmer or labourer
      a person involved in government decisions

      Q3.
      True or False? Sophia understands what inequality is based on her sisters' experiences.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Which year does Queen Victoria pass away?

      1899
      Correct answer: 1901
      1945

      Q5.
      Which of the following places does Sophia visit on her trip to India with her sisters?

      Correct answer: Lahore
      Correct answer: Delhi
      Kolkata
      Mumbai
      Karachi

      Q6.
      True or False? Abdul Karim and Sophia's experiences of India were the same.

      Correct Answer: False, false

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their defintions.

      Correct Answer:suffragette,a woman seeking the right to vote through organised protest
      Correct Answer:prediction,an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge
      Correct Answer:inference,to use clues from within the text to draw conclusions

      Q2.
      Which of the following people are mentioned in the Chapter as being suffragettes?

      Correct answer: Emmeline Pankhurst
      Queen Victoria
      Correct answer: Una Dugdale
      Catherne Duleep Singh

      Q3.
      True or False? Suffragettes were campaigning for the right for women to vote.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      What did Sophia say she was able to provide the suffragettes at this moment in time?

      the support of Queen Victoria
      Correct answer: fundraising
      Correct answer: greater publicity

      Q5.
      In which year was the National Society for Women's Suffrage set up?

      1845
      Correct answer: 1872
      1901
      1908

      Q6.
      Match the following words to their meanings.

      Correct Answer:reputation,what people think about someone based on their actions
      Correct Answer:intimidated,feeling scared or nervous because of someone or something
      Correct Answer:oppresed,being unfairly treated or controlled by authority

      To help you plan your 5 English lesson on: Building comprehension of 'Princess Sophia Duleep Singh: My Story' through rich discussions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...