Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the introduction of a persuasive letter about school uniform

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the introduction of a persuasive letter about school uniform.

      Key learning points

      1. A formal letter should be written using a formal tone.
      2. Formal writing can be identified by its serious, unemotional and impersonal tone.
      3. An introduction contains one introductory sentence.
      4. It also contains a sentence to set-up the argument & a sentence sharing the purpose of the letter.

      Keywords

      • Formal - a style of writing which is serious, impersonal and factual in tone

      • Introduction - the opening paragraph of a non-fiction text that encourages the reader to read on

      • Purpose - the aim of the text

      Common misconception

      Pupils may think that an introduction involves explaining their points in detail.

      Teach pupils that an introduction only needs to be three sentences long and it provides a general overview of the letter, rather than specific facts and details.

      Teacher tip

      You may wish to go into more detail about how to write notes if you haven't covered this with your class already. Model note taking explicitly to demonstrate that there is no need for fully punctuated sentences.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Generate means to...

      keep very still
      break something into pieces
      Correct answer: produce or create something

      Q2.
      True or false? A point is an idea or reason to support your opinion.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      How long should a point be?

      Correct answer: one sentence
      two sentences
      three sentences

      Q4.
      Which word will usually appear in a point?

      and
      Correct answer: because
      but

      Q5.
      Which of these points could be used in a persuasive letter to the Prime Minister asking for school uniform to be compulsory?

      I believe school uniform must be compulsory because it is uncomfortable.
      I believe school uniform must be compulsory because it is expensive to buy.
      Correct answer: I believe school uniform must be compulsory because it is recognisable on trips.

      Q6.
      Which of these points could be used in a persuasive letter to the Prime Minister asking for school uniform to be compulsory? This time, the answers are written in note-form.

      Correct answer: prepares pupils for working world
      suppression of individuality and expression
      difficult to enforce

      6 Questions

      Q1.
      True or false? A persuasive letter to the Prime Minister is informal.

      Correct Answer: false, false

      Q2.
      Formal writing can be identified by its...

      relaxed, emotional and personal tone.
      Correct answer: serious, unemotional and impersonal tone.
      creative and imaginative tone.

      Q3.
      True or false? The introduction is the closing paragraph of a non-fiction text that encourages the reader to read on.

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      The introduction of a formal letter should include which three of these?

      Correct answer: introductory sentence
      Correct answer: a sentence sharing the purpose of the letter
      Correct answer: a sentence setting up the argument
      a concluding sentence

      Q5.
      Which of these would you share in your introductory sentence?

      Correct answer: your name
      your address
      your favourite food

      Q6.
      Put these sentences in the order in which they would be written in an introduction.

      1 - introductory sentence
      2 - sentence setting-up the argument
      3 - a sentence sharing the purpose of the letter

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning the introduction of a persuasive letter about school uniform, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...