Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the introduction of a persuasive letter about school uniform

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the introduction of a persuasive letter about school uniform.

      Key learning points

      1. A formal letter should be written using a formal tone.
      2. A formal letter has specific layout features.
      3. An introduction contains three sentences: one introductory, one setting-up the argument & one sharing the purpose.

      Keywords

      • Layout - refers to the way the information is organised on the page

      • Formal - refers to a style of writing which is serious, impersonal and factual in tone

      • Introduction - the opening paragraph of a non-fiction text that encourages the reader to read on

      Common misconception

      Pupils may think that they can place the sender's and recipient's address wherever they like.

      Teach pupils that there are strict rules to follow in terms of the layout of a formal letter. Provide pupils with a range of examples of formal letters for them to explore in groups.

      Teacher tip

      You may wish to play a game where pupils write imaginary letters to a fictional character to practise using the correct layout structure.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these words to their definition.

      Correct Answer:formal,communication adhering to established standards of etiquette

      communication adhering to established standards of etiquette

      Correct Answer:informal,relaxed, casual communication or behaviour

      relaxed, casual communication or behaviour

      Correct Answer:layout,the way the information is organised on the page

      the way the information is organised on the page

      Q2.
      Fill in the missing word. __________ writing can be identified by its serious, unemotional and impersonal tone.

      informal
      Correct answer: formal
      poetic

      Q3.
      True or false? Formal tone is the effect created by choosing serious, factual language.

      Correct Answer: true, True

      Q4.
      What is found at the top of a formal letter?

      the writer's signature
      Correct answer: addresses and dates
      a concluding paragraph

      Q5.
      Before writing the recipient's name, which word is used in a formal letter?

      To
      Correct answer: Dear
      Hi

      Q6.
      Which of these sentences establishes the identity of the writer and states what their position is in the context of the letter?

      Correct answer: introductory sentence
      a sentence setting-up the argument
      a sentence sharing the purpose of the letter

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The layout of a text refers to the way the information is organised on the page.

      Correct Answer: true, True

      Q2.
      Fill in the blank. The introduction is the __________ paragraph of a non-fiction text which encourages the reader to read on.

      Correct answer: opening
      closing
      longest

      Q3.
      Fill in the blank. The __________ is the person who wrote the letter.

      Correct answer: sender
      recipient
      postal worker

      Q4.
      Fill in the blank. The __________ is the person receiving the letter.

      sender
      Correct answer: recipient
      postal worker

      Q5.
      Where would you write the sender's address on a formal letter?

      Correct answer: at the top
      in the middle
      at the bottom

      Q6.
      Which side is the sender's address aligned to?

      left
      Correct answer: right
      central

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing the introduction of a persuasive letter about school uniform, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...