Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the structure and content of a piece of narrative writing, showing the duel from Act III Scene 1 of 'Romeo and Juliet'.

      Key learning points

      1. We are planning a narrative retelling of the duel scene in Act III Scene 1, using the same events.
      2. Narrative includes overlapping elements of dialogue, description, emotion and action.
      3. We can include all of these narrative elements in our plan in order to ensure we have covered all the content we need.
      4. Our plan is written in note form, in the third person and the past tense.
      5. We are following a structure of four paragraphs, tracking the key events of the animated version of the scene.

      Keywords

      • Action - events or things that are done by characters in a narrative

      • Description - where we use words to help someone imagine what something is like

      • Dialogue - a conversation between two or more people, written in a text or story

      • Emotion - strong feelings that result from a person's circumstances, mood or relationships with others

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to distinguish between the narrative elements.

      The elements often overlap - we use action to show emotion, for instance. Encourage a relaxed approach to this; the main aim is to ensure that we have covered a wide range of content in our plans.

      Teacher tip

      The series of events in the Animated Tales version is slightly simplified from the play script - you may wish to choose either version and adapt your plans accordingly.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is the duel scene in Act III Scene 1 part of the climax of the narrative in 'Romeo and Juliet'?

      because it's where the characters and setting are introduced
      Correct answer: because it's the high point of the drama and action
      because it's where the problems in the plot are resolved
      because it's where the tension first begins to rise

      Q2.
      Which events would be covered in a narrative retelling of the duel scene?

      Romeo meeting Juliet at the ball
      Correct answer: Romeo killing Tybalt
      Correct answer: Mercutio duelling with Tybalt
      Correct answer: Tybalt killing Mercutio
      Friar Laurence marrying the pair in secret

      Q3.
      Which pair of words best fills the gaps in the following sentence? 'As Mercutio __________ to the side of the street, Tybalt __________ quickly off into an alleyway.'

      skulked, swaggered
      swaggered, staggered
      Correct answer: staggered, scurried
      staggered, skulked

      Q4.
      Which of the following duelling moves are defensive moves?

      lunge
      Correct answer: parry
      Correct answer: feint
      thrust
      slash

      Q5.
      Which pair of words best fills the gap in the following sentence to show pain? 'As Mercutio __________ in pain, he __________ softly.'

      grimaced, writhed
      Correct answer: grimaced, groaned
      writhed, contorted
      gritted his teeth, writhed

      Q6.
      Which words best describe the atmosphere of the duel scene?

      Correct answer: tense
      calm
      Correct answer: dangerous
      Correct answer: pacey
      joyful

      6 Questions

      Q1.
      Put the events of our plan in order.

      1 - Mercutio and Tybalt duelling
      2 - Mercutio in pain and dying
      3 - Romeo reacting to the death
      4 - Romeo and Tybalt duelling to the death

      Q2.
      Match each characters to what they might say in the scene we've described.

      Correct Answer:Benvolio,"Romeo, run!"
      Correct Answer:Romeo,"Mercutio's dead and now one of us must follow him!"
      Correct Answer:Mercutio,"A plague on both your houses!"

      Q3.
      Which element of a narrative is shown here? 'Mercutio’s sharp rapier glittered in the bright sun of the city square.'

      action
      Correct answer: description
      dialogue
      emotion

      Q4.
      Which element of a narrative is shown here? 'Romeo rushed towards Mercutio and held his arms. At that moment, Tybalt struck.'

      emotion
      description
      dialogue
      Correct answer: action

      Q5.
      Match the events of the scene to the emotions Romeo feels during each event.

      Correct Answer:Mercutio and Tybalt duelling,desperate to stop them
      Correct Answer:Mercutio in pain and dying,sad
      Correct Answer:Romeo reacting to the death,angry
      Correct Answer:Romeo and Tybalt duelling to the death,determined to avenge Mercutio

      Q6.
      Which pair of words best fills the gaps in the following sentence? 'Tybalt __________ at Mercutio, who __________ too late.'

      grimaced, staggered
      scurried, writhed
      Correct answer: lunged, parried
      parried, lunged

      To help you plan your 6 English lesson on: Planning the duel scene, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...