Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring vocabulary for a setting description in 'Sherlock Holmes'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore vocabulary that relates to Victorian London and suggest ways of including it in setting descriptions.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when it is planned.
      2. Vocabulary can be planned to precisely match a setting.
      3. We can mention items from the appropriate time period in order to show the historical context of a setting.
      4. We can use fronted adverbials and preposition phrases to show where items are in a setting.

      Keywords

      • Setting description - a detailed description of the location where a narrative is set

      • Historical context - the events, lifestyle and living conditions that existed at a particular time in history

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Preposition phrase - a phrase composed of a preposition and a noun phrase that follows it

      Common misconception

      Pupils may believe that all fronted adverbials of place are preposition phrases.

      Some are ('In the distance,'), but others are not ('Everywhere,'). A preposition phrase contains a preposition followed by a noun phrase and preposition phrases can often be placed at the start of a sentence to make a fronted adverbial of place.

      Teacher tip

      Gather vocabulary from this lesson in an appropriate place to support future planning and writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which genre are the 'Sherlock Holmes' books?

      adventure
      historical fiction
      Correct answer: detective fiction
      horror

      Q2.
      Match the genres to their conventions.

      Correct Answer:myth,a moral; gods and mortals; set in the distant past
      Correct Answer:adventure,a journey; a hero; action and threats
      Correct Answer:fantasy,magic; alternate worlds; impossible situations

      Q3.
      Which is the correct definition of a 'perpetrator'?

      the person who investigates who committed a crime
      someone who may have committed the crime
      Correct answer: the person who committed the crime
      someone who helped commit the crime

      Q4.
      Which is the best description of the detective fiction character convention 'the bumbling official'?

      has a unique mind and can see connections others miss
      is loyal to the detective but more down-to-earth
      is as intelligent and cunning as the detective
      Correct answer: is supposed to solve the crime but doesn't

      Q5.
      Which plot point from 'The Adventure of the Blue Carbuncle' fits with the plot convention 'the red herring'?

      Peterson arrives with the jewel
      Correct answer: Mr Baker is in possession of the goose that contains the gem
      Holmes and Watson realise that the man at the market is Ryder
      We learn the story of how Horner was arrested on Ryder's evidence

      Q6.
      Which of these plot conventions are most likely to occur at the start of the story?

      Correct answer: the suspects
      Correct answer: the investigation
      the 'aha!' moment
      the big reveal

      6 Questions

      Q1.
      Which of these would be anachronistic in a setting description of Victorian England?

      a gas lamp
      a bicycle
      Correct answer: an aeroplane
      an omnibus

      Q2.
      Which of the following would be good to include in a setting description of Victorian London in order to show the historical context?

      Correct answer: smog
      roads
      Correct answer: cobbled streets
      Correct answer: pickpockets

      Q3.
      Match each piece of historical vocabulary to its definition.

      Correct Answer:omnibus,a form of transport pulled by a horse
      Correct Answer:smog,thick smoke that fills the sky
      Correct Answer:urchins,street children
      Correct Answer:penny farthing,a kind of bicycle
      Correct Answer:cobbles,stones lining a street

      Q4.
      Match these vocabulary words that relate to Victorian London to their definitions.

      Correct Answer:serene,calm and peaceful
      Correct Answer:imposing,grand, impressive; towering over you
      Correct Answer:impenetrable,impossible to see through
      Correct Answer:skulk,stay hidden in order to attack

      Q5.
      Match these words that relate to Victorian London to their definitions.

      Correct Answer:havoc,confusion and chaos
      Correct Answer:dilapidated,in a state of ruin
      Correct Answer:nauseating,disgusting; making you feel sick
      Correct Answer:stench,a strong and unpleasant smell

      Q6.
      Which of the following are fronted adverbials of place?

      Just then,
      Correct answer: On one side of the city,
      Correct answer: On every pavement,
      Correct answer: In the murky sky,

      To help you plan your 6 English lesson on: Exploring vocabulary for a setting description in 'Sherlock Holmes', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...