Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can practise solving conflicts by agreeing and disagreeing respectfully and I can consider what to say when meeting new people.

      Key learning points

      1. It is important to express yourself clearly and confidently in various social situations.
      2. It is normal for people to agree and disagree with each other in a variety of social situations.
      3. We can solve conflicts in groups by agreeing and disagreeing respectfully.
      4. When we meet new adults, we can make a good first impression by being polite and respectful.
      5. When we meet new children, we can try to make friends by having conversations.

      Keywords

      • Agree - to share an opinion, belief or viewpoint with someone else

      • Disagree - to have a different opinion, belief or viewpoint from someone else regarding a particular topic, issue or statement

      • Conflict - a disagreement between people

      Common misconception

      Pupils may see conversations as only a way to share their interests with others.

      Remind them that conversations are about 'receiving' as well as 'transmitting' and that listening is a big part of what makes good conversation.

      Teacher tip

      You may want to change the scenarios in the lesson to fit with problems within your class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When someone disagrees with us, which of these are appropriate reactions?

      crying
      Correct answer: agreeing to disagree
      Correct answer: listening to their opinion
      being angry with them

      Q2.
      Which of these are disagreements about opinions?

      Correct answer: Aisha wants to go to the park, but Sam wants to stay in.
      Aisha loses Sam's money.
      Aisha pushes Sam over.
      Correct answer: Sam likes reading, but Aisha says it's boring.

      Q3.
      A compromise is where ...

      Correct answer: both sides give up something.
      no-one gives up anything.
      everyone gives up everything.
      one side gives up everything.

      Q4.
      True or false? A compromise is the only way to resolve a disagreement.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      True or false? Alex wants to play video games and Jun wants to play basketball. They can resolve this situation through a compromise.

      Correct Answer: true, True

      Q6.
      Which people are expressing their disagreement respectfully?

      "You're being ridiculous!"
      Correct answer: "I see what you mean, but I think differently."
      Correct answer: "I see it another way."
      "That's stupid."

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are good options when we disagree with friends?

      Correct answer: trying to come to a compromise
      Correct answer: telling them clearly what we think they are doing wrong
      breaking off the friendship
      shouting at them

      Q2.
      What should we do when a disagreement happens in our group?

      tell an adult straight away
      Correct answer: try to start a respectful discussion
      Correct answer: say who you agree and disagree with
      raise your voice

      Q3.
      Which of these are good ways of starting a discussion about a conflict?

      Correct answer: "OK, let's take a minute to discuss this."
      "Right everyone, I'll settle this."
      Correct answer: "Let's try and sort this out. Sam, you go first."

      Q4.
      True or false? Meeting new children is just like meeting new adults.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      Which of these are important when talking to new children?

      Correct answer: listening carefully
      Correct answer: sharing likes and dislikes
      Correct answer: asking questions
      doing all the talking

      Q6.
      True or false? You should tell people everything about your favourite topic when you first meet them.

      Correct Answer: false, False

      To help you plan your 6 English lesson on: Speaking socially, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...