Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Simple and progressive tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a sentence in the simple present, past or future tense and the progressive present, past or future tense.

      Key learning points

      1. Both the simple tense and progressive tense can denote present, past or future action.
      2. The verb carries the tense of a sentence.
      3. The simple tense is a tense that does not use an auxiliary verb in addition to the main verb except in the future.
      4. The progressive tense always makes use of an auxiliary verb from the infinitive 'to be' paired with the main verb.
      5. The progressive tense denotes ongoing action.

      Keywords

      • Auxiliary verb - the helping verb that is always paired with the main verb

      • Infinitive - any verb preceded by the word 'to'

      • Progressive tense - a tense that denotes ongoing action

      • Ongoing - continuous or still happening

      • Simple tense - a tense that does not make use of an auxiliary verb in addition to the main verb in the present and past

      Common misconception

      Pupils might think they have used the progressive tense simply by using a being verb like 'am'.

      'I am happy today.' Ask pupils why this is not written in the progressive tense. The being verb must help the main verb that ends in -ing.

      Teacher tip

      You could find a page of a book with a range of examples of the progressive and simple tenses and ask pupils to highlight the verbs and identify the tenses.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When we work out the tense a sentence is written in, we should look for the ...

      Correct answer: verb.
      adjective.
      nouns.
      adverb.

      Q2.
      'I finished my homework.' What tense is this sentence written in?

      Correct answer: simple past tense
      progressive past tense
      simple future tense
      progressive present tense

      Q3.
      Identify the verb in the following sentence: 'They quietly read their books.'

      they
      quietly
      Correct answer: read
      their
      books

      Q4.
      Identify the auxiliary verb in the following sentence: 'They are reading their books.'

      they
      Correct answer: are
      reading
      their
      books

      Q5.
      Match each sentence to the correct tense.

      Correct Answer:Every morning, I walk my dog. ,simple present tense
      Correct Answer:Yesterday, I went to the park.,simple past tense
      Correct Answer:I will bring you your lunch. ,simple future tense
      Correct Answer:They were sleeping soundly. ,progressive past tense
      Correct Answer:I am eating my lunch.,progressive present tense

      Q6.
      What should the main verb be in the following sentence? 'I was __________ out of the window and I saw a hot air balloon.'

      look
      looked
      Correct answer: looking
      will look

      6 Questions

      Q1.
      What is the auxiliary verb in the following sentence? 'The penguins were diving into the water at speed.'

      Correct answer: were
      diving
      into
      speed

      Q2.
      Which suffix does the main verb in a progressive tense always end with?

      Correct answer: -ing
      -ly
      -ed

      Q3.
      What sort of action does a progressive tense sentence tell us about?

      Correct answer: action that is ongoing over a timeframe
      action that will never happen
      action that has always completely finished

      Q4.
      Which words tell you that the following sentence is written in the progressive tense? 'Alex and Jun were hoping for a pet rabbit.'

      Alex and Jun
      Correct answer: were hoping
      for a
      pet rabbit

      Q5.
      Which word in the following sentence tells you that it is written in the progressive past tense? 'We were treading carefully on the icy pond.'

      Correct answer: were
      treading
      carefully

      Q6.
      Match each tense to the correct sentence.

      Correct Answer:progressive past,The ducks were eating the breadcrumbs.
      Correct Answer:progressive present,The rain is pouring down today!
      Correct Answer:progressive future,I will be cleaning my boots after this muddy walk.

      To help you plan your 3 English lesson on: Simple and progressive tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...