Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Simple present, past and future tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise the simple present, simple past and simple future tense in a range of regular and irregular verbs.

      Key learning points

      1. The verb carries the tense of a sentence.
      2. Sentences can be formed in the first, second or third person.
      3. First person is the I / we perspective.
      4. Second person is the you singular / you plural perspective.
      5. Third person is the he / she / it / they perspective.

      Keywords

      • Verb - a doing, being or having word

      • Tense - tells the reader when something happens

      • Perspective - point of view

      • Simple tense - a tense that does not make use of an auxiliary verb in addition to the main verb

      • Auxiliary verb - the helping verb that is always paired with the main verb

      Common misconception

      Pupils may think that all verbs are formed the same.

      Some verbs in English are irregular like 'be', 'say', 'come', 'bring', 'catch', 'choose', 'do', 'drink', 'eat', 'find', 'keep' and 'leave'.

      Teacher tip

      Use hand gestures for past, present and future to help pupils to develop a secure understanding of the different tenses.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word class to the correct definition.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things
      Correct Answer:verb,a doing or being word
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      Q2.
      Select the verbs.

      but
      Correct answer: played
      Correct answer: are
      hat

      Q3.
      Match the following word types with the correct example.

      Correct Answer:adjective,kind
      Correct Answer:verb,enjoy
      Correct Answer:noun,brother
      Correct Answer:adverb,slowly

      Q4.
      Identify the plural nouns.

      Correct answer: shoes
      dress
      coat
      Correct answer: coats

      Q5.
      What is the past tense of the verb 'go'?

      came
      took
      Correct answer: went

      Q6.
      Identify the verb in this sentence: 'Give me the pencil.'

      Correct Answer: Give, give, giv

      6 Questions

      Q1.
      Which word in a sentence helps you know which tense the sentence is written in?

      noun
      Correct answer: verb
      adjective
      joining word
      adverb

      Q2.
      Select the sentence that makes sense.

      He dig a hole in the sandpit.
      Correct answer: He digs a hole in the sandpit.
      He will digs a hole in the sandpit.

      Q3.
      Match the tense with the correct explanation.

      Correct Answer:past tense,happened before now
      Correct Answer:present tense,is happening now
      Correct Answer:future tense,is yet to happen

      Q4.
      Select the sentence written in the present tense.

      Correct answer: Jun plays tennis.
      Jun will play tennis.
      Jun played tennis.

      Q5.
      Identify the past tense form of the verb ‘play’.

      plays
      will play
      playd
      Correct answer: played

      Q6.
      What is the auxiliary verb in this simple future tense sentence? 'We will take the bus.'

      Correct Answer: will, Will, wil

      To help you plan your 3 English lesson on: Simple present, past and future tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...