Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Presenting a non-chronological report about aye-ayes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can present a non-chronological report about aye-ayes.

      Key learning points

      1. Presenting involves speaking in front of others and listening to others.
      2. Presenting includes using voice projection, speaking with clear diction, making eye contact and strong body language.
      3. Voice projection is not the same as shouting.
      4. Practising pronouncing tricky words helps develop clear diction when presenting.

      Keywords

      • Presenting - speaking in front of others and listening to others

      • Projection - speaking powerfully and clearly

      • Diction - pronouncing words clearly

      • Eye contact - looking into the eyes of the people in an audience

      • Body language - how we use our posture and gestures to communicate meaning, confidence and feelings

      Common misconception

      Pupils may speak very quickly, quietly and not look up from their page when presenting their report.

      Techniques for effective presenting are explicitly identified, explained and modelled throughout both learning cycles.

      Teacher tip

      Physically model strong body language, voice projection, diction and eye contact throughout the lesson and show films of excellent example speakers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an audience?

      Correct answer: a group of people who watch or listen to something
      a group of people who perform on stage
      a group of people playing

      Q2.
      Which two should an audience do when they are watching a presentation?

      Correct answer: listen to the presentation
      talk to their partner throughout the presentation
      read their book during the presentation
      Correct answer: look at the presenter

      Q3.
      What is the purpose of a non-chronological report?

      to tell the reader a story
      to record thoughts and feelings
      Correct answer: to inform the reader about a particular topic

      Q4.
      Which of these words would be found in a non-chronological report about aye-ayes?

      Correct answer: habitat
      Correct answer: adaptations
      Correct answer: primates
      cheeky
      Correct answer: lemurs

      Q5.
      Which four help effective presenting?

      Correct answer: speaking loudly enough for everyone to hear
      Correct answer: pronouncing words correctly
      telling jokes
      Correct answer: eye contact
      Correct answer: confident body language

      Q6.
      'Polysyllabic' words are

      words with one syllable.
      Correct answer: words with more than one syllable.
      words with more vowels than consonants.

      6 Questions

      Q1.
      Tick all the appropriate explanations of 'presenting':

      Correct answer: Presenting can be an important final stage of the writing process.
      Presenting always involves learning a piece of writing off by heart.
      Correct answer: Presenting can be a way of sharing information with others.
      Correct answer: Presenting involves speaking in front of others and listening to others.

      Q2.
      Match the presenting techniques to their definitions:

      Correct Answer:projection,involves speaking powerfully and clearly
      Correct Answer:diction,involves pronouncing words clearly
      Correct Answer:eye contact,involves looking into the eyes of the people in our audience
      Correct Answer:body language,how we use our posture and gestures to convey meaning

      Q3.
      When projecting our voices, we need to use deep breaths and use the _______ in our stomachs to help us speak.

      Correct answer: muscles
      butterflies
      feelings

      Q4.
      __________ involves pronouncing words clearly. It is very important because our audience needs to be able to understand what we are saying.

      projection
      Correct answer: diction
      eye contact
      body language

      Q5.
      Tick which of these are aspects of confident body language when presenting:

      Correct answer: shoulders back
      Correct answer: feet shoulder-width apart
      pronouncing words clearly
      Correct answer: chin up when speaking

      Q6.
      Tick which words are polysyllabic:

      Correct answer: omnivorous
      Correct answer: adaptations
      teeth
      Correct answer: Madagascar
      eyes

      To help you plan your 5 English lesson on: Presenting a non-chronological report about aye-ayes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...