Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Publishing a narrative based on 'The BFG'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can publish a piece of narrative writing based on 'The BFG'.

      Key learning points

      1. A published piece of writing should be visually and linguistically appealing to the reader.
      2. Neat, joined handwriting is important when publishing a piece of writing.
      3. A piece of published writing is the final, best version that becomes available to others.
      4. Illustrations provide visual representations of the characters, settings and events described in the text.
      5. Illustrations can bring the world of the story to life and make it more vivid in the reader's mind.

      Keywords

      • Publishing - producing a final, best version that becomes available to others

      • Layout - the way information is organised on the page

      • Paragraph - a distinct section of a piece of writing, indicated by a new line and an indentation

      • Illustrations - visual representations of the characters, settings and events described in a text

      Common misconception

      Pupils think they need to use new ideas when publishing their writing.

      Pupils should use the sections they have written in previous lessons that have been planned, drafted and edited.

      Teacher tip

      Model how to draw the key moment from 'The BFG' under a visualiser or on an interactive whiteboard. You could also support pupils' drawing process by showing them illustrations from various book and film versions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put these sections of a narrative in chronological order.

      1 - opening
      2 - build-up
      3 - climax
      4 - resolution

      Q2.
      What are the main settings in the opening and the build-up of 'The BFG'?

      Correct answer: the village
      England
      Correct answer: the orphanage
      Giant Country

      Q3.
      Select the correct spelling of the word below.

      qietly
      Correct answer: quietly
      kwietly
      qwietly
      queitly

      Q4.
      Select the key moments from the opening and build-up of 'The BFG'.

      Correct answer: a giant's hand snatches Sophie
      she puts on her shoes
      Correct answer: Sophie sees a mysterious figure in the street
      a moonbeam shines brightly

      Q5.
      What is the definition of an illustrator?

      someone who writes a book
      someone who takes photographs
      Correct answer: someone who creates the pictures for a book
      someone who makes sculptures

      Q6.
      In which section of the narrative would you find the following sentence? 'One thundery night, a young orphan woke up in her dim dormitory.'

      Correct answer: opening
      build-up
      climax
      resolution

      6 Questions

      Q1.
      True or false? It is important to use neat, joined handwriting when publishing.

      Correct Answer: true, True

      Q2.
      The is the name of a text.

      Correct Answer: title, Title

      Q3.
      Which of the following is true about illustrations?

      Correct answer: they help readers to better imagine and engage with the story
      they are nothing to do with the story
      they are created with a camera

      Q4.
      Select the correct spelling of the word below.

      terrifyed
      teriffied
      Correct answer: terrified
      terifyed

      Q5.
      Which of the following would be found in a piece of narrative writing?

      subheadings
      Correct answer: a range of sentence types
      diagrams
      Correct answer: descriptive vocabulary

      Q6.
      Which of these sentences would be found in a piece of narrative writing?

      It rained during the night.
      Correct answer: Booming thunder raged wildly in the dark sky.
      Sophie is 105 cm tall.
      There were no lights on in the village.

      To help you plan your 3 English lesson on: Publishing a narrative based on 'The BFG', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...