Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning a section of a narrative based on 'The Borrowers' (part 2)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a section of the build-up of ‘The Borrowers’.

      Key learning points

      1. The purpose of the build-up is to build action and suspense leading up to the climax.
      2. In this section of the build-up, Arrietty explores the outside world and spots the eye of a human “bean”.
      3. The atmosphere and Arrietty’s emotions shift after she spots the eye.
      4. A range of precise and ambitious vocabulary, including ‘show and tell’ language, is used to describe key moments.
      5. ‘Show and tell’ language shows a character’s feelings by describing their actions, body language and facial expressions.

      Keywords

      • Build-up - the building of action and suspense that leads up to the climax in a narrative

      • Suspense - when you are feeling anxious or excited about what may happen

      • Atmosphere - the tone or mood created in a text

      • 'show and tell' - a writing technique for showing a character’s feelings with description of their actions and expressions

      Common misconception

      Children may struggle to ensure their 'show and tell' language is appropriate for each paragraph. For example, paragraph one is meant to convey concern but not complete fear yet.

      Model different examples of 'show and tell'. Ask children to identify whether they convey concern or fear. E.g. for concern, we might say 'chest tightened slightly at the strange sight'. For fear, we might say, 'heart pounded rapidly in her chest'.

      Teacher tip

      Model how the emotions increase in intensity on a graph for the children to refer to.

      Equipment

      You need a copy of the 2014 Puffin Books edition of ‘The Borrowers’ by Mary Norton for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a plan?

      the final piece of writing
      Correct answer: a framework that writers create before they write
      the ideas a writer has in their head

      Q2.
      What format is a plan written in?

      paragraphs
      full sentences
      Correct answer: notes in bullet points

      Q3.
      True or false? In a plan, it is important to write notes for a narrative in chronological order.

      Correct Answer: True

      Q4.
      Match the word type to the correct definition.

      Correct Answer:noun,a word that names a person, place, thing or idea
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:verb,a doing or being word
      Correct Answer:adverb,a word that describes or gives more information about a verb

      Q5.
      Match the word type to the correct example.

      Correct Answer:noun,freedom
      Correct Answer:adjective,glassy
      Correct Answer:verb,surged
      Correct Answer:adverb,closely

      Q6.
      What does atmosphere refer to?

      Correct answer: the tone or mood created
      how a character feels
      where a story is set

      6 Questions

      Q1.
      Order the following events from the build-up.

      1 - Arrietty enjoyed the freedom of the outdoors and explored.
      2 - Arrietty ventured through the grass and settled by a tree.
      3 - As Arrietty lay in the sun, she spotted something that alarmed her.
      4 - Arrietty realised she was looking at the eye of a human “bean”!
      5 - Arrietty felt terrified and considered how she could escape safely.

      Q2.
      How does the atmosphere shift at the end of paragraph one?

      Correct answer: It shifts from peaceful to concerning.
      It shifts from happy to sad.
      It shifts from scary to safe.

      Q3.
      True or false? We can use 'show and tell' to convey Arrietty's emotions.

      Correct Answer: True

      Q4.
      Which language would you use to convey the shift from a peaceful to a concerning atmosphere?

      Correct answer: strange, unnerving thing leering at her
      gazed around at the sights of nature
      glorious sunlight, face glowed
      Correct answer: suddenly spotted something alarming

      Q5.
      Which ‘show and tell’ language accurately conveys how Arrietty felt after realising it was the eye of a human “bean”?

      giggled and smiled playfully
      Correct answer: pulse raced, struggled to breathe
      Correct answer: froze in silence
      rubbed her tummy in delight

      Q6.
      How does 'show and tell' language convey emotions?

      Correct answer: describing actions
      Correct answer: describing body language and facial expressions
      Correct answer: describing physical sensations
      only explicitly stating how a character feels

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning a section of a narrative based on 'The Borrowers' (part 2), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...