Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying features of an essay in preparation for writing about the Windrush

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the features of an essay in preparation for writing about the Windrush.

      Key learning points

      1. The purpose of an essay can be to present a coherent argument in response to a question.
      2. To meet its purpose effectively, the tone of an essay must be formal and informative.
      3. Using correct linguistic features of an essay enables writers to meet the text's purpose.

      Keywords

      • Essay - a piece of writing that explores arguments about a particular issue

      • Purpose - the aim of the text

      • Argument - a logical, reasoned way of presenting a set of ideas

      • Layout - how a text is structured

      • Linguistic features - language structures that are used within a text

      Common misconception

      Pupils may think that essays are an opportunity for writers to share their own opinions.

      Make explicit reference to the word 'arguments' rather than 'opinions' or 'viewpoints'.

      Teacher tip

      Some pupils may benefit from an adapted model essay which is shorter in length.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the gap in the following sentence: 'Essays are types of __________ text.'

      fiction
      Correct answer: non-fiction
      poetry

      Q2.
      Which of these definitions describes the purpose of a text?

      Correct answer: the aim of the text
      the person or people who read a text
      how the text is structured

      Q3.
      Which of these definitions describes the audience of a text?

      the aim of the text
      Correct answer: the person or people who read a text
      how the text is structured

      Q4.
      Which of these definitions describes the layout of a text?

      the aim of the text
      the person or people who read a text
      Correct answer: how the text is structured

      Q5.
      A fronted adverbial is ...

      Correct answer: a sentence starter followed by a comma.
      a group of words that always contains a verb.
      a describing word.

      Q6.
      A paragraph is ...

      a group of words containing a verb.
      a word describing a noun.
      a full text.
      Correct answer: a collection of sentences grouped together by theme.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:essay,a piece of writing that explores arguments on a topic

      a piece of writing that explores arguments on a topic

      Correct Answer:purpose,the aim of the text

      the aim of the text

      Correct Answer:argument,a reasoned way of presenting a specific issue or idea

      a reasoned way of presenting a specific issue or idea

      Correct Answer:layout,how the text is structured

      how the text is structured

      Correct Answer:linguistic features,the language structures that are used within a text

      the language structures that are used within a text

      Q2.
      The __________ is the first paragraph that states the argument and introduces the topics to be explored.

      Correct answer: introduction
      sections
      conclusion
      title

      Q3.
      The __________ contain paragraphs of information related to a particular topic and surrounding arguments.

      introduction
      Correct answer: sections
      conclusion
      title

      Q4.
      The __________ is the last paragraph that summarises the information from the text and restates the argument.

      introduction
      sections
      Correct answer: conclusion
      title

      Q5.
      Put the parts of an essay in the correct order.

      1 - introduction
      2 - sections
      3 - conclusion

      Q6.
      Select the layout features found in essays.

      Correct answer: title
      address
      Correct answer: paragraphs
      sign-off

      To help you plan your 6 English lesson on: Identifying features of an essay in preparation for writing about the Windrush, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...