Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring character relationships in 'The Firework Maker's Daughter'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the relationship between Lila and Lalchand.

      Key learning points

      1. Using inference can help us to draw greater conclusions about Lila and Lalchand's relationship.
      2. The relationship between Lila and Lalchand is central to the plot.
      3. Lila and Lalchand have conflicting views on her future.
      4. Lalchand's views are stereotypical of traditional ideas around the role that girls and women should play.
      5. Lila's desires challenge stereotypes for girls and she defies her father in pursuit of her dreams.

      Keywords

      • Conflicting - in disagreement or opposition

      • Stereotype - a generalised and often unfair or untrue belief about a particular group of people or things

      • Defy - openly resist or refuse to obey

      • Inference - to draw conclusions from clues within the text

      Common misconception

      Children may find it difficult to understand the concept of a stereotype.

      Explore stereotypes for the traditional roles played by women and men. Ask children to compare this to the roles they see men and women playing today.

      Teacher tip

      Explore the concept of challenging stereotypes in greater detail and look at how this can create positive change even when it is not approved of. Create opportunities for children to make links to prior learning. E.g. suffragettes.

      Equipment

      You will need a copy of the 2018 Penguin Random House UK edition of ‘The Firework Maker's Daughter' by Philip Pullman for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What kind of text is 'The Firework-Maker's Daughter'?

      Correct answer: a quest narrative
      an information text
      a poem

      Q2.
      What is the name of the author of 'The Firework Maker's Daughter'?

      Correct Answer: Philip Pullman, philip pullman

      Q3.
      What is the name of the main character in the story?

      Chulak
      Hamlet
      Correct answer: Lila

      Q4.
      What is the name of Lila's father?

      Hamlet
      Correct answer: Lalchand
      Chulak

      Q5.
      What do Lila and Lalchand disagree on?

      Correct answer: what Lila's future should look like
      who Lila should be friends with
      which firework is the best

      Q6.
      How did Chapter 1 of 'The Firework-Maker's Daughter' end?

      Lalchand and Lila had a fight about her future.
      Lalchand agreed to let Lila become a firework-maker.
      Correct answer: Lalchand told Chulak the secret to firework-making.

      6 Questions

      Q1.
      Complete the following sentence: Lila and Lalchand's relationship is ...

      not very important.
      Correct answer: central to the plot of the story.
      harmonious.

      Q2.
      What does conflicting mean?

      in agreement with one another
      Correct answer: in disagreement or opposition to one another
      similar to one another

      Q3.
      Why doesn't Lalchand want Lila to be a firework-maker?

      He wants to be the only firework-maker.
      Correct answer: He doesn't think it is an appropriate job for a girl.
      He thinks her mother wouldn't have approved.

      Q4.
      What does stereotype mean?

      a religious belief
      Correct answer: a generalised & often unfair belief about a certain group of people or things.
      the right way to do something

      Q5.
      How did Lila respond to her father's views?

      She did what he said but felt sad.
      She convinced him to change his mind.
      Correct answer: She defied him and challenged the stereotype.

      Q6.
      How can we draw greater conclusions about Lila and Lalchand's relationship?

      Retrieve the exact words they said to one another.
      Summarise what has happened so far.
      Correct answer: Use clues within the text to make inferences.

      To help you plan your 3 English lesson on: Exploring character relationships in 'The Firework Maker's Daughter', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...