Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing a character profile for Lila from 'The Firework Maker's Daughter'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a character profile for the protagonist Lila.

      Key learning points

      1. The protagonist is a main character or central figure in a story or narrative.
      2. Lila is the protagonist in the story 'The Firework Maker's Daughter'.
      3. Character development builds a unique character with depth, personality and motivations that the reader can connect to.
      4. We can identify Lila's character traits by exploring her experiences and interactions and making inferences.
      5. Lila displays a range of character traits such as resilience, determination and courage.

      Keywords

      • Protagonist - a main character or central figure in a story or narrative

      • Character development - the process of building a unique character with depth, personality and clear motivations

      • Character traits - the special qualities that make a character in a story unique or interesting

      • Role on the wall - a character analysis activity which encourages readers to infer

      Common misconception

      Children may find it difficult to understand the nuanced difference between feelings and character traits.

      Distinguish between a temporary feeling and a character trait. Explain that feelings become character traits if they are persistently displayed. E.g. Lila does not always feel frustrated but she has always shown determination.

      Teacher tip

      Create a shared role on the wall at the beginning of the lesson or allow children to do the activity in groups to share ideas and build Lila's character profile.

      Equipment

      You will need a copy of the 2018 Penguin Random House UK edition of ‘The Firework Maker's Daughter' by Philip Pullman for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the protagonist in 'The Firework-Maker's Daughter'?

      Correct answer: Lila
      Lalchand
      the King
      Hamlet
      Chulak

      Q2.
      Which relationship is central to the plot of the story?

      Chulak and Hamlet's relationship
      Chulak and Lila's relationship
      Correct answer: Lila and Lalchand's relationship
      Chulak and Lalchand's relationship

      Q3.
      Why does Lalchan think that it is inappropriate for Lila to be a firework-maker?

      He thinks she is not talented enough.
      Correct answer: He has traditional views on the role a girl should play.
      He is afraid of fire.

      Q4.
      How did Lila feel when she discovered her father had shared the secret to firework-making with Chulak instead of with her?

      relieved
      Correct answer: furious
      Correct answer: betrayed
      happy

      Q5.
      True or false? Lila respected her father's wishes about her future.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      Select the true statements about Lila.

      Correct answer: She defied her father in pursuit of her dream.
      She gave up on her dreams.
      Correct answer: She challenged stereotypes of the role girls should play.

      6 Questions

      Q1.
      How do you identify the protagonist in a story?

      It is the oldest character.
      It is the character with the most power.
      Correct answer: It is the character who drives the action and is the central figure.
      It is the character that is first introduced.

      Q2.
      What does character development mean?

      It is a description of a character's appearance.
      Correct answer: It is the process of building a unique character with depth and personality.
      It is how a character's story ends.

      Q3.
      What is a character trait?

      a character's opinions
      Correct answer: the special qualities that make a character unique
      what a character looks like

      Q4.
      How do we identify a character's traits?

      Correct answer: exploring a character's actions and what they say
      retrieving the exact traits from the text
      guessing

      Q5.
      Which character traits can we infer about Lila from her love of learning about fireworks?

      unmotivated
      Correct answer: curious
      Correct answer: enthusiastic
      lazy
      Correct answer: creative

      Q6.
      Which character traits can we infer about Lila from her defiance of her father in pursuit of her dreams?

      Correct answer: determined
      Correct answer: strong-willed
      timid
      nervous

      To help you plan your 3 English lesson on: Developing a character profile for Lila from 'The Firework Maker's Daughter', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...