Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning part 2 of the climax of 'The Firework Maker's Daughter'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a well-structured paragraph for part 2 of the climax.

      Key learning points

      1. The purpose of the climax is to describe the main action and take the suspense and excitement to its highest point.
      2. Precise and ambitious vocabulary create vivid images for the reader for each key moment of the climax.
      3. An effective plan has vocabulary organised concisely and neatly.
      4. Careful verb and adverb selection can convey characters' feelings through ‘show and tell’.
      5. Synonyms for ‘said’ are used to convey character emotion in speech.

      Keywords

      • Climax - the point in a narrative where the suspense and excitement reaches its highest point

      • Ambitious vocabulary - high-level language in writing that meets the text's purpose

      • 'show and tell' - a writing technique for showing a character's feelings with description of their actions, body language and facial expressions

      • Speech - the communication of someone's thoughts through words

      • Plan - a framework that writers create before they write a section of whole text

      Common misconception

      Children may find it difficult to generate synonyms for 'said'.

      Encourage the children to use character perspective to understand how Lila and Razvani felt when they were speaking. Provide opportunity for partner talk and develop a shared bank of synonyms for 'said'.

      Teacher tip

      Include a teaching point on how to turn adjectives to describe emotions into adverbs to describe the way a character spoke.

      Equipment

      You will need a copy of the 2018 Penguin Random House UK edition of ‘The Firework Maker's Daughter' by Philip Pullman for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a plan?

      a written paragraph
      a final piece of writing
      Correct answer: a framework that writers create before they write
      a writer's initial ideas

      Q2.
      How do you organise notes in a plan for a narrative?

      Correct answer: in bullet point notes
      in full sentences
      Correct answer: in chronological order
      in paragraphs

      Q3.
      Put these events from the climax in the correct order.

      1 - Razvani was furious and mocked Lila for coming empty handed.
      2 - Razvani instructed Lila to enter the flames anyway and she did.
      3 - Lila couldn’t cope with the agonising heat.
      4 - Then Chulak arrived, she drank the magical water and survived the flames.

      Q4.
      Match the word class to its definition.

      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

      a word that describes a noun

      Correct Answer:verb,a doing or being word

      a doing or being word

      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      a word that describes a verb

      Q5.
      What is speech?

      the thoughts someone has
      Correct answer: the communication of someone's thoughts through words
      the thoughts people people write down

      Q6.
      True or false? The only way to report a person's speech is to use the word 'said'.

      Correct Answer: False, false

      6 Questions

      Q1.
      How did Lila feel when Razvani mocked her?

      Correct answer: desperate
      excited
      Correct answer: afraid
      bored

      Q2.
      How did Lila feel when she entered the flames?

      Correct answer: scared
      Correct answer: committed
      confident
      cheerful

      Q3.
      How did Lila feel when she was in the flames?

      Correct answer: tortured
      triumphant
      upbeat
      Correct answer: defeated

      Q4.
      How did Lila feel when Chulak gave her the water and she drank it?

      angry
      sad
      Correct answer: relieved
      Correct answer: energised

      Q5.
      Which synonyms for said might you use to describe the way Razvani speaks?

      whispered
      Correct answer: roared
      Correct answer: bellowed
      muttered

      Q6.
      Which synonyms for said might you use to describe the way Lila speaks?

      Correct answer: stuttered
      Correct answer: pleaded
      yelled
      chuckled

      To help you plan your 3 English lesson on: Planning part 2 of the climax of 'The Firework Maker's Daughter', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...