Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the opening of 'The Iron Man'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the opening of a narrative based on ‘The Iron Man’.

      Key learning points

      1. The purpose of the opening is to engage the reader and to introduce the setting and characters.
      2. When we plan, we note precise and ambitious vocabulary to help paint vivid pictures and convey the desired atmosphere.
      3. A fronted adverbial of time, place or manner indicates when, where or how action in the rest of a sentence takes place.
      4. A plan includes notes, a sequence of events and ambitious vocabulary.

      Keywords

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      • Atmosphere - the mood created in a section or whole of a text

      • Ambitious vocabulary - high-level language in writing that meets the text purpose

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      Common misconception

      Pupils may think they need to write full sentences on their plan.

      Plans are written to support pupils with future writing. Plans include ambitious vocabulary in note form.

      Teacher tip

      You may wish to provide some visual images of the character and setting to support pupils with generating vocabulary. Encourage pupils to think about the senses: what can they see, feel and hear?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the sections of a narrative in chronological order.

      1 - opening
      2 - build-up
      3 - climax
      4 - resolution

      Q2.
      What does a full sentence need to include?

      Correct answer: a full stop (or other closing punctuation)
      Correct answer: a capital letter
      a conjunction
      a comma
      Correct answer: a verb

      Q3.
      Match each word class to its example.

      Correct Answer:verb,gazed

      gazed

      Correct Answer:noun,cliff

      cliff

      Correct Answer:adverb,slowly

      slowly

      Correct Answer:adjective,deep

      deep

      Q4.
      What linguistic device is 'Carefully,' an example of?

      Correct answer: a fronted adverbial of manner
      a subordinate clause
      a main clause
      a co-ordinating conjunction

      Q5.
      What is a plan?

      a type of narrative
      Correct answer: a framework that writers create before they write a section or whole text
      a full piece of finished writing

      Q6.
      Put these events from the opening of 'The Iron Man' in the correct order.

      1 - The Iron Man stood on the very edge of a cliff in the middle of the night.
      2 - The Iron Man fell off the cliff and “crashed” onto the the beach below.
      3 - The Iron Man’s body broke apart and his parts were “scattered” all around.
      4 - The Iron Man gradually reassembled his body.
      5 - The Iron Man walked deep into the ocean until he disappeared under the surface.

      6 Questions

      Q1.
      The purpose of the opening is …

      Correct answer: to introduce the characters.
      to solve a problem.
      Correct answer: to convey the atmosphere.
      to build up the tension.
      Correct answer: to describe the setting.

      Q2.
      Put the key moments of the opening of 'The Iron Man' in the correct order.

      1 - The Iron Man stood on the edge of a cliff in the middle of the night.
      2 - The Iron Man fell off the cliff and landed on the beach below.
      3 - The Iron Man’s body broke apart and his parts were dispersed.
      4 - The Iron Man reassembled his body.
      5 - The Iron Man walked into the ocean until he disappeared under the water.

      Q3.
      A fronted adverbial of __________ tells the reader when the action in the main clause takes place.

      Correct answer: time
      place
      manner

      Q4.
      Choose an appropriate fronted adverbial to start the following sentence: '__________ the Iron Man reassembled his body.'

      As a result,
      Correct answer: Carefully,
      Interestingly,
      At the top of a cliff,

      Q5.
      What is included in a plan?

      Correct answer: notes that can be written in bullet points
      full sentences
      Correct answer: ambitious vocabulary
      paragraphs

      Q6.
      Which word is the verb in the following sentence? 'The Iron Man gradually strode deeper into the ocean.'

      gradually
      Correct answer: strode
      deeper
      ocean

      To help you plan your 3 English lesson on: Planning the opening of 'The Iron Man', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...