Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing initial responses to 'The Man on the Moon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss my initial responses to the short film 'The Man on the Moon’.

      Key learning points

      1. 'The Man on the Moon’ is a short film about a man who lives on the moon.
      2. Visual literacy writing units use short films or moving picture as the stimulus for writing.
      3. Imagination must be used to picture a man living on the moon.
      4. Pupils will have different responses to the same clip and these should be discussed.
      5. Hot-seating is a drama technique that helps pupils understand and empathise with fictional characters.

      Keywords

      • Imagination - the mind’s ability to create pictures and ideas that aren’t real

      • Empathise - getting inside a character's head

      • Response - a feeling, emotion or opinion that can be discussed about something someone has seen or heard

      Common misconception

      Pupils may find it hard to imagine the scene without having seen anything like it before.

      Whilst it might be difficult to imagine it perfectly, we can use our imagination to create ideas that paint a vivid picture.

      Teacher tip

      Watch the video several times, including with pause moments, to give pupils sufficient reflection time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A film is ...

      words on a page.
      a video for a song.
      Correct answer: a moving story that you watch on a screen.

      Q2.
      Order these parts of a story correctly.

      1 - beginning
      2 - middle
      3 - end

      Q3.
      What is a character?

      a place in a story
      a theme in a story
      Correct answer: a person or animal in a story

      Q4.
      Tension in story ...

      is where the story is set.
      Correct answer: is the sense that something big is about to happen.
      is when the story is set.

      Q5.
      When you reach a resolution, you ...

      arrive at the start of something.
      don't care about anything.
      Correct answer: find a satisfying ending.

      Q6.
      Match the text type to its genre.

      Correct Answer:fiction,narrative

      narrative

      Correct Answer:non-fiction first person,diary

      diary

      Correct Answer:non-fiction third person,non-chronological report

      non-chronological report

      6 Questions

      Q1.
      The main characters in 'The Man on the Moon' are:

      Lily's mum
      Correct answer: Lily
      Lily's brother
      Correct answer: the man on the moon

      Q2.
      Lily is excited because it is ...

      Correct answer: Christmas Day.
      her birthday.
      a party.
      the man on the moon's birthday.

      Q3.
      Viewers might feel sorry for the man on the moon because ...

      he seemed hungry.
      he seemed over-excited.
      Correct answer: he seemed lonely and isolated.

      Q4.
      Finish this sentence: 'Imagination is the mind’s ability to create pictures and ideas that are not .'

      Correct Answer: real, Real, reel

      Q5.
      The central message of the film is ...

      the importance of spending time with your family.
      Correct answer: the importance of connecting with others who may be lonely.
      the importance of buying presents.

      Q6.
      'I liked how much compassion Lily showed' is an example of which of the following?

      imagination
      Correct answer: a response
      a sense

      To help you plan your 3 English lesson on: Developing initial responses to 'The Man on the Moon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...