Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Editing a narrative based on 'The Man on the Moon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make purposeful edits to my narrative opening of ‘The Man on the Moon’.

      Key learning points

      1. Editing is the process of making changes to improve our writing.
      2. When editing punctuation, missing or incorrectly used capital letters, full stops and commas are all checked.
      3. When editing sentence structure, the way sentences are constructed is checked to improve and enhance text flow.
      4. When editing language, choices of words and phrases are carefully reviewed.

      Keywords

      • Editing - the process of improving writing to improve text flow and overall quality

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Sentence structure - the way words are arranged within a sentence to convey meaning

      • Vocabulary - the use of specific words and phrases to convey a meaning

      Common misconception

      Pupils may think that editing means correcting spelling and handwriting.

      Editing involves improving language choices, sentence structure and enhancing the overall quality and effectiveness of the writing.

      Teacher tip

      Provide pupils with word banks so that they can upgrade and improve their language choices. Allow them opportunities to practise editing on mini-whiteboards. Pupils could also use this lesson to edit the rest of their narrative.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence is correctly punctuated?

      the young girl looked through her telescope
      the young girl looked through her telescope.
      The young girl looked through her telescope
      Correct answer: The young girl looked through her telescope.

      Q2.
      'The excited, determined girl' is an example of which of these?

      a fronted adverbial
      a subordinate clause
      Correct answer: an expanded noun phrase
      an adjective

      Q3.
      Match the word class to its example.

      Correct Answer:verb,glimpsed

      glimpsed

      Correct Answer:adverb,slowly

      slowly

      Correct Answer:adjective,barren

      barren

      Correct Answer:noun,staircase

      staircase

      Q4.
      Which sentence is correctly punctuated?

      As the girl looked through her telescope her eyes widened in surprise.
      Correct answer: As the girl looked through her telescope, her eyes widened in surprise.
      As, the girl looked through her telescope her eyes widened in surprise.
      As the girl looked through her telescope her eyes widened, in surprise.

      Q5.
      A sentence is formed of two main clauses joined with a co-ordinating conjunction.

      Correct Answer: compound, Compound

      Q6.
      What must a clause contain?

      an adverb
      an adjective
      Correct answer: a verb
      a full stop

      6 Questions

      Q1.
      What is editing?

      rewriting a whole piece of text
      Correct answer: making improvements in language choices
      Correct answer: making improvements to sentence structure
      only correcting mistakes

      Q2.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:sentence structure,the way words are arranged and organised within sentences

      the way words are arranged and organised within sentences

      Correct Answer:vocabulary,language choices made by a writer

      language choices made by a writer

      Correct Answer:punctuation,a set of symbols and marks used to structure sentences

      a set of symbols and marks used to structure sentences

      Q3.
      Which sentence is accurately punctuated with capital letters?

      excitedly, Lily raced to get home.
      Correct answer: Excitedly, Lily raced to get home.
      excitedly, lily raced to get Home.
      Excitedly, lily raced to get home.

      Q4.
      Which conjunction should join these two clauses together? 'Lily was determined to send her letter to the moon, __________ nothing was working.'

      when
      Correct answer: but
      or
      if

      Q5.
      What should we do when editing sentence structure?

      Check that language choices are ambitious to engage the reader.
      Check for missing commas.
      Correct answer: Use a mix of sentence types to ensure our writing flows for the reader.

      Q6.
      What should we do when making improvements to language choices?

      Correct answer: Check language choices are ambitious.
      Check for missing full stops.
      Check for missing capital letters.
      Correct answer: Check the language matches the text type.

      To help you plan your 3 English lesson on: Editing a narrative based on 'The Man on the Moon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...