Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the climax of a narrative based on 'The Man on the Moon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan precise, ambitious vocabulary to help write a narrative climax based on 'The Man on the Moon’.

      Key learning points

      1. The purpose of the climax is to give the reader the most dramatic action and increase the tension to its height.
      2. Precise and ambitious vocabulary is logged in a plan for future use.
      3. Notes should not be written in full sentences and bullet points can be used to make notes clear.
      4. Fronted adverbials of time, place and manner indicate when, where and how an action takes place.

      Keywords

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      • Ambitious vocabulary - high-level language in writing that meets the text purpose

      • Fronted adverbials - a sentence starter followed by a comma

      Common misconception

      Planning needs to be detailed and include full sentences.

      Planning should only have key vocabulary and it should be written in note-form using bullet points.

      Teacher tip

      Re-watch the climax several times so that pupils are clear about which moments of the film are in the climax.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What idea did Lily come up with in the build-up to communicate with the man on the moon?

      She would try and fly to the moon.
      She would try to take a hot air balloon to the moon.
      Correct answer: She would try to send him a letter.
      She would try to phone him.

      Q2.
      Order the sections of a narrative correctly.

      1 - opening
      2 - build-up
      3 - climax
      4 - resolution

      Q3.
      Match the word class to its definition:

      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb
      Correct Answer:verb,a doing or a being word
      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun
      Correct Answer:noun,a person, place or thing

      Q4.
      Which of these fronted adverbials would be found in 'The Man on the Moon'?

      However,
      In contrast,
      Correct answer: Excitedly,
      In addition,

      Q5.
      Match the word class to its example.

      Correct Answer:noun,Christmas
      Correct Answer:adjective,precious
      Correct Answer:verb,floated
      Correct Answer:adverb,frantically

      Q6.
      Fill in the gap: A fronted adverbial is followed by a ...

      Correct Answer: comma, Comma, ,

      6 Questions

      Q1.
      Order the events of the climax.

      1 - Lily opened her presents and hugged her family on Christmas Day.
      2 - A bunch of balloons landed on the moon.
      3 - The man received his present: a telescope.

      Q2.
      What would an appropriate adverb be for how Lily came down the stairs on Christmas morning?

      Correct answer: excitedly
      with sadness
      lazily
      eerily

      Q3.
      Which is the most appropriate show and tell language for Lily during Christmas morning?

      Her eyes glinted in the darkness.
      Her heart beat angrily inside her chest.
      Her eyes rolled to the back of her head.
      Correct answer: Her eyes sparkled with joy.

      Q4.
      What would an appropriate verb be for how the man was on the bench?

      perched
      Correct answer: slumped
      sat
      strewn across

      Q5.
      What floated towards the man that made him intrigued and excited?

      Correct answer: a bunch of balloons
      an asteroid
      a rocket ship
      one balloon

      Q6.
      Match the emotion to the show and tell descriptive language.

      Correct Answer:excited,jumped elatedly
      Correct Answer:sad,her smile turned upside down
      Correct Answer:amazed,his eyes widened like plates

      To help you plan your 3 English lesson on: Planning the climax of a narrative based on 'The Man on the Moon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...