Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Engaging with 'The Sheep Pig'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can summarise the opening of 'The Sheep-Pig'.

      Key learning points

      1. Narrative openings often introduce the protagonist and set the scene.
      2. In the opening, the plot of the story is introduced.
      3. 'The Sheep-Pig' is set on a farm in England.
      4. The protagonist in 'The Sheep-Pig' is Babe who appears to be unique.

      Keywords

      • Opening - The opening of a story establishes the setting, introduces key characters and sets the tone, creating the foundation for the narrative.

      • Fiction - Fiction is when authors create made up stories with characters, places and adventures which did not happen in real life.

      • Summarise - To summarise means to pull out the key events and ideas from the text.

      • Structure - Story structure refers to the order of events within a narrative that gives it a coherent and engaging flow.

      Common misconception

      Children may try to include every detail when summarising the story.

      Model how to summarise effectively, choosing only the key pieces of information from the plot. You may add some illustrations from the text.

      Teacher tip

      Children could read aloud independently or in pairs, depending on reading ability. It would be beneficial for the teacher to also read the chapters of the text aloud to support children's understanding.

      Equipment

      You will need a copy of the 2023 Penguin Random House edition of ‘The Sheep-Pig’ by Dick King-Smith.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:narrative,writing that tells a story
      Correct Answer:fiction,a story that is made up or imagined
      Correct Answer:non-fiction,a text that contains facts and true information

      Q2.
      Which of these might you find in a folklore story?

      Correct answer: animals that can speak
      facts and real information
      Correct answer: a moral or lesson

      Q3.
      Which of these is a feature of non-fiction texts?

      magical creatures
      Correct answer: facts
      rhyme

      Q4.
      What is a character in a fiction text?

      a picture in a book
      where a story takes place
      Correct answer: a person or animal in a story

      Q5.
      What is the plot in a fiction story?

      where the story takes place
      Correct answer: what happens in the story
      the pictures in the story

      Q6.
      Match the role to its definition.

      Correct Answer:author,a person who writes the words that make up a text
      Correct Answer:illustrator,a person who creates art or images that make up a text
      Correct Answer:publisher,a company that publishes a book

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of 'The Sheep-Pig'?

      Dick King-Madden
      Correct answer: Dick King-Smith
      King Smith

      Q2.
      True or False? Dick King-Smith often wrote stories about the relationships between humans and animals.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:summarise,to pull out the key events and ideas from the text
      Correct Answer:structure,the order of events within a narrative that helps it flow
      Correct Answer:opening,the beginning of the story introducing setting and character

      Q4.
      What does the opening of a story usually do?

      Correct answer: It introduces the main characters.
      It solves the problem.
      Correct answer: It introduces the setting.

      Q5.
      What did Farmer Hogget have to guess correctly in order to win the pig at the fair?

      his name
      Correct answer: his weight
      his height

      Q6.
      How did the piglet react when Farmer Hogget picked him up to feel how much he weighed?

      He screamed very loudly.
      He wriggled out of his hands.
      Correct answer: He remained calm and didn't squeal.

      To help you plan your 3 English lesson on: Engaging with 'The Sheep Pig', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...