Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding character relationships in 'The Sheep Pig'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the relationships between the characters in 'The Sheep-Pig'.

      Key learning points

      1. Babe shows many positive character traits, including kindness, politeness, determination and friendliness.
      2. Babe's kindness and determination helps him to form relationships.
      3. Farmer Hogget forms a bond with Babe and Fly accepts Babe and teaches him.
      4. Role on the wall is a reading activity which helps us develop our understanding of characters in a story or text.
      5. We can support our ideas with evidence from the text.

      Keywords

      • Characterisation - the way an author describes and develops the personalities and traits of the characters in a story

      • Character traits - the special qualities that make a character in a story unique and interesting

      • Evidence - the information from a text that can support or justify our reasoning

      • Relationships - the connections and interactions between characters within a narrative

      Common misconception

      In Task A, pupils may place character traits both on the inside and outside of the outline.

      Explain to pupils that inner emotions and feelings remain inside, attributes that other characters can see go on the outside.

      Teacher tip

      Role on the wall uses an outline of a character; this can be drawn life size and conducted in groups, or printed and conducted in pairs or independently.

      Equipment

      You will need a copy of the 2023 Penguin Random House edition of ‘The Sheep-Pig’ by Dick King-Smith.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the character from 'The Sheep-Pig' to their name.

      Correct Answer:sheepdog,Fly
      Correct Answer:piglet,Babe
      Correct Answer:lame sheep,Ma

      Q2.
      What does Babe say he wants to become?

      a sheepdog
      Correct answer: a sheep-pig
      a shepherd

      Q3.
      What is wrong with Ma?

      Correct answer: She has foot-rot.
      She is too old.
      She has a broken leg.

      Q4.
      What is the name of a female sheep?

      Ma
      Correct answer: ewe
      ram
      sheep

      Q5.
      What did Babe have a dream about?

      Correct answer: sheep not listening to him
      sheep doing exactly as he asked
      ducks not listening to him

      Q6.
      Order these events from the story 'The Sheep-Pig'.

      1 - Farmer Hogget guessed the weight of the pig correctly so he won the pig!
      2 - The piglet was put in the stables next to Fly and her puppies.
      3 - Fly looked after the piglet, who they named 'Babe'.
      4 - Farmer Hogget noticed that Babe was very obedient and copied everything Fly did.
      5 - Babe said that he wanted to become a sheep-pig.
      6 - Fly tried to teach Babe how to round the ducks.
      7 - Babe met a lame sheep called Ma, who he made friends with.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:characterisation,the way an author describes & develops personalities
      Correct Answer:character traits,the special qualities that make a character unique
      Correct Answer:evidence,the information from a text that can justify reasoning
      Correct Answer:relationships,the connections and interactions between characters

      Q2.
      Select three character traits that Babe shows in 'The Sheep-Pig'.

      mean
      Correct answer: polite
      grumpy
      Correct answer: friendly
      Correct answer: curious

      Q3.
      Which of the following features are included on the inside of the character when completing a role on the wall?

      Correct answer: motivations
      interactions with others
      Correct answer: fears
      actions

      Q4.
      Which of the following features are included on the outside of the character when completing a role on the wall?

      feelings
      Correct answer: physical appearance
      Correct answer: actions
      thoughts

      Q5.
      Select the statements that are true about Babe and Fly.

      Correct answer: They have a mother-son relationship and care for each other.
      Fly thinks Babe is stupid.
      Correct answer: Fly supports Babe and helps him to learn the skills of a sheepdog.
      Fly tries to discourage Babe from becoming a sheep-pig.
      Correct answer: They become friends and support each other.

      Q6.
      Select the statements that are true about Babe and Farmer Hogget.

      Farmer Hogget wants to fatten Babe up so that they can eat him.
      Correct answer: Farmer Hogget is surprised at the skills that Babe has learnt.
      Correct answer: Farmer Hogget has grown affectionate towards Babe & enjoys him being around.
      Correct answer: Babe was calm the first time he met Farmer Hogget.
      Babe screamed when Farmer Hogget held him.

      To help you plan your 3 English lesson on: Understanding character relationships in 'The Sheep Pig', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...