Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the paragraph about artefacts in the Stone Age

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a detailed paragraph about the artefacts of the Stone Age.

      Key learning points

      1. A subheading signals to the reader what the section is about.
      2. A section about one feature of the report's subject contains specific facts and information to keep the reader engaged.
      3. Writers choose varied fronted adverbials and different sentence types to ensure the text flows for the reader.
      4. A section can be composed of one paragraph.
      5. Sentences should be said aloud before writing to ensure they make sense and read back once written to check for errors.

      Keywords

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      • Subheading - a word, phrase or sentence used to introduce part of a text

      • Compound sentence - a sentence formed of two main clauses and a co-ordinating conjunction

      • Complex sentence - a sentence formed of at least one main clause and a subordinate clause

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      Common misconception

      Pupils write facts in a non-coherent order.

      Ensure pupils are following the order of the facts on their plans when writing full sentences.

      Teacher tip

      Use the accompanying Year 3 Grammar unit 'Simple, compound and adverbial complex sentences' to teach the range of sentence types appropriate at Year 3 level. Secure knowledge of different sentence types increases pupil engagement in writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:clause,a group of words that contains a verb

      a group of words that contains a verb

      Correct Answer:verb,a doing, a being or a having word

      a doing, a being or a having word

      Correct Answer:fronted adverbial,a sentence starter followed by a comma

      a sentence starter followed by a comma

      Q2.
      A section in a non-chronological report can be introduced by a ...

      Correct Answer: subheading, Subheading , sub-heading

      Q3.
      Match the fronted adverbial to its purpose.

      Correct Answer:Additionally,,to build on a point from the previous sentence

      to build on a point from the previous sentence

      Correct Answer:In contrast, ,to introduce a contrasting idea from the previous sentence

      to introduce a contrasting idea from the previous sentence

      Correct Answer:Amazingly, ,to show the writer's point of view

      to show the writer's point of view

      Q4.
      Facts in the introduction of the non-chronological report are general. In later sections, what do the facts become?

      short
      long
      Correct answer: specific
      more general

      Q5.
      Match the word class to its definition.

      Correct Answer:noun,a naming word for people, places or things

      a naming word for people, places or things

      Correct Answer:verb,a doing, being or having word

      a doing, being or having word

      Correct Answer:adjective,a word that describes a noun

      a word that describes a noun

      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      a word that describes a verb

      Q6.
      What is a co-ordinating conjunction?

      a word that starts a subordinate clause
      a word that describes a noun
      Correct answer: a word that joins two main clauses to form a compound sentence
      a word or words that can tell the reader where a noun is

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of a formal fronted adverbial that builds on?

      Interestingly,
      As a result,
      Correct answer: In addition,
      Next,

      Q2.
      Choose a viewpoint fronted adverbial to start the following sentence: __________, they used spears for hunting and fishing not fighting.

      However,
      Correct answer: Interestingly,
      Quickly,
      Quietly,

      Q3.
      Match the term to its example.

      Correct Answer:subordinating conjunction,because

      because

      Correct Answer:expanded noun phrase,ancient, preserved artefacts

      ancient, preserved artefacts

      Correct Answer:formal 'but' fronted adverbial,However,

      However,

      Correct Answer:viewpoint fronted adverbial ,Amazingly,

      Amazingly,

      Q4.
      Which of these sentences is most likely to be found in a non-chronological report about the Stone Age?

      Crack! The flint broke off into smaller flakes!
      Correct answer: Interestingly, the Stone Age people used spears for hunting not fighting.
      Spears were a really cool tool.

      Q5.
      Which sentence could follow this sentence to build on an idea? 'They made pots out of clay.'

      However, they settled in small communties.
      Correct answer: In addition, they used animal bones to make dice and jewellery.
      Additionally, they gathered nuts and berries.

      Q6.
      Which subordinating conjunction is appropriate in this sentence? 'Tools were made of flint __________ it was strong.'

      but
      Correct answer: because
      so
      and

      To help you plan your 3 English lesson on: Writing the paragraph about artefacts in the Stone Age, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...