Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the opening of 'The Viewer'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the opening of 'The Viewer'.

      Key learning points

      1. The purpose of the opening is to provide the reader with a detailed description of the setting and main character.
      2. Literary devices that create figurative language include metaphors, similes and personification.
      3. A metaphor is a type of figurative language that involves describing something as though it actually is something else.

      Keywords

      • Planning - involves using a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Figurative language - the use of metaphor, simile and personification to paint vivid pictures for the reader

      • Metaphor - a type of figurative language that involves making a comparison between two things by stating that one thing is another, creating vivid imagery and deeper layers of meaning

      Common misconception

      Pupils may confuse similes with metaphors.

      Teach pupils that similes use 'like' and 'as' and metaphors are not comparing but saying something actually is something else.

      Teacher tip

      You may wish to include images from the text of the dump to help pupils generate ideas. Children could work in pairs or small groups to write their plan.

      Equipment

      You need a copy of the 2012 Hodder Children's Books edition of ‘The Viewer’ written by Gary Crew and illustrated by Shaun Tan, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the missing word. Tristan is the main __________ in 'The Viewer'.

      title
      setting
      Correct answer: character

      Q2.
      True or false? A simile describes something by comparing it to something else, using 'like' or 'as'.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      Which of these is a simile?

      Correct answer: He was as hungry as a wolf.
      He was a hungry wolf.
      He was a hungy lion.

      Q4.
      Which of these is a simile?

      My love is a bunch of roses.
      My love is a rose.
      Correct answer: My love is like a rose.

      Q5.
      Finish this simile: Tristan hunted around the dump ...

      for a long time.
      Correct answer: like a hungry lion.
      on his own.

      Q6.
      Finish this simile, choosing the most appropriate ending: Tristan examined a strange, wooden box ...

      like a giraffe.
      Correct answer: like a scientist.
      like a fire fighter.

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Planning involves writing ideas down without a structure.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      True or false? The purpose of the opening is to provide the reader with a detailed description of the setting and main characters.

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      To paint a vivid picture in the mind of your reader, which two of these should you use?

      Correct answer: precise descriptions
      rhetorical questions
      Correct answer: ambitious vocabulary

      Q4.
      True or false? A metaphor is a type of figurative language that involves making a comparison between two things by stating that one thing is another

      Correct Answer: true, True

      Q5.
      Fill in the missing word. A metaphor is a type of comparison but unlike __________, metaphors do not use the words ‘like or ‘as’ to compare.

      personification
      Correct answer: similes
      alliteration

      Q6.
      Which of these is a metaphor?

      The plate was as hot as the sun.
      The plate was like the sun.
      Correct answer: The plate was the sun.

      To help you plan your 5 English lesson on: Planning the opening of 'The Viewer', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...