Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing sentences in the simple present, past and future tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a range of sentence types in the simple present, past or future tense.

      Key learning points

      1. The verb carries the tense of a sentence.
      2. Sentences can be formed in the first, second or third person.
      3. The simple tense can denote present, past or future action.
      4. The simple tense is a tense that does not make use of an auxiliary verb in the past and present forms.
      5. Tense is maintained at both sentence and whole text level (although verbs within sentences may vary in tense).

      Keywords

      • Verb - a doing, being or having word

      • Tense - tells the reader when something happens

      • Simple tense - a tense that does not make use of an auxiliary verb in addition to the main verb

      • Auxiliary verb - the helping verb that is always paired with the main verb

      • Maintain - keep or stay the same

      Common misconception

      Pupils may believe all verbs in a sentence are always in the same tense.

      Use the examples in the lesson to draw out the point that to maintain sense, we sometimes vary the tense of verbs in a sentence.

      Teacher tip

      When modelling writing after this lesson, narrate the tense of verbs you are using to embed this learning. Similarly, when reading aloud, encourage pupils to 'tune in' to the tense - e.g. simple present is much more common in non-fiction.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are verbs?

      naming words for people, places and things
      words that describe nouns
      Correct answer: doing, being and having words

      Q2.
      Which word in this sentence is the verb? 'I love these poems!'

      I
      Correct answer: love
      these
      poems

      Q3.
      Which word in this sentence is the verb? 'They are very kind.'

      they
      Correct answer: are
      very
      kind

      Q4.
      Which word in this sentence is the verb? 'He has no money left.'

      he
      Correct answer: has
      no
      money
      left

      Q5.
      Which of the following sentences contains a verb that is a 'being' verb?

      We wait here every day.
      Correct answer: She is a great player.
      They work very hard.

      Q6.
      Which of the following sentences contains a 'having' verb?

      We're not ready yet.
      Correct answer: She's broken it!
      We'll never make it.

      6 Questions

      Q1.
      What kind of word do we look at to find the tense of a sentence?

      nouns
      Correct answer: verbs
      adjectives
      adverbs

      Q2.
      Which simple tense requires an auxiliary verb to 'help' the main verb?

      simple past
      simple present
      Correct answer: simple future

      Q3.
      Match the 'person' to the sentence example.

      Correct Answer:first person,We play here every day.

      We play here every day.

      Correct Answer:second person,You need to come here now!

      You need to come here now!

      Correct Answer:third person,They want to join us.

      They want to join us.

      Q4.
      Match the simple tenses to the example sentences that use them.

      Correct Answer:simple past,We washed the car yesterday.

      We washed the car yesterday.

      Correct Answer:simple present,We wash the car every week.

      We wash the car every week.

      Correct Answer:simple future,We will wash the car tomorrow.

      We will wash the car tomorrow.

      Q5.
      Tick the sentence that is written in the simple past tense throughout.

      Correct answer: When Mrs Begum laughed, we all smiled.
      Because it snowed earlier, we will stay inside for lunch.
      The town, which is close to Manchester, had many factories in the past.

      Q6.
      Tick the sentence that is written in the simple present tense throughout.

      Mr McIntyre, who is very strict, will teach us next year.
      Correct answer: As the sun rises, the temperature increases.
      Year 4 will sing their song and Year 5 will say a prayer.

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing sentences in the simple present, past and future tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...