Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing an understanding of 'Wonder' through rich discussions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the main ideas of ‘Wonder’.

      Key learning points

      1. The protagonist of the story is August ‘Auggie’ Pullman.
      2. August was born with a facial deformity which marks him out to be ‘different’ and subjected to discrimination.
      3. August gradually wins over his peers and becomes an integral part of the school community.
      4. The book is structured to show each character's different perspective; these are referred to as 'parts'.
      5. A take-away idea within a text may link to themes that are explored and developed in it.

      Keywords

      • Empathy - the ability to understand other people’s feelings and points of view

      • Discrimination - treating a person or group of people differently and unfairly because of a certain characteristic

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a story

      • Precept - a moral lesson or guiding principle

      Common misconception

      Pupils may think that disability and deformity are interchangeable.

      August's facial deformity does not directly impair his physical abilities or cognitive functions. The email conversation between Julian's mother and Mr. Tushman explores this on pages 162 and 163.

      Teacher tip

      Pupils must have read the text in advance of this lesson. It will be useful if pupils have an understanding of discrimination and prejudice before the session. This can be addressed within a PSHE lesson or group discussion.

      Equipment

      You need a copy of the 2022 Corgi Children’s Books edition of ‘Wonder’, written by R.J. Palacio with illustrations by Tad Carpenter, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of the book 'Wonder'?

      Louis Sachar
      Levi Pinfold
      Correct answer: R.J. Palacio

      Q2.
      Match the following terms to their definitions.

      Correct Answer:character,a person or an animal in a story

      a person or an animal in a story

      Correct Answer:setting,where the story takes place

      where the story takes place

      Correct Answer:plot,what happens in the story

      what happens in the story

      Q3.
      Which of the following are forms of text?

      Correct answer: graphic novel
      fantasy
      Correct answer: picturebook
      Correct answer: novel
      science fiction

      Q4.
      True or False? A main protagonist has to be likeable.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      Based on their titles, which of the following are fiction texts?

      Correct answer: Matilda
      Who are Refugees and Migrants?
      Drawn Across Borders: True Stories of Human Migration
      Correct answer: Wonder

      Q6.
      Which is the most suitable definition for a theme within a text?

      how a character's feelings and emotions change throughout a story
      the surrounding details that help understand what you're reading
      Correct answer: a big idea, topic or message that repeats within a story
      a protagonist with noble qualities, often saving or helping others

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:empathy,the ability to understand other people’s feelings and points of view

      the ability to understand other people’s feelings and points of view

      Correct Answer:discrimination,treating a person or group of people differently and unfairly

      treating a person or group of people differently and unfairly

      Correct Answer:theme,a big idea, topic or message that recurs within a story

      a big idea, topic or message that recurs within a story

      Q2.
      What is a suitable definition of a precept?

      an effect on the character or behaviour of someone else
      Correct answer: a moral lesson or guiding principle
      a suggestion for a text that is well-suited to a reader’s interests
      making a guess using what we already know

      Q3.
      Which of the following adjectives describes the character of August?

      Correct answer: understanding
      mean
      Correct answer: empathetic
      unkind
      Correct answer: kind

      Q4.
      Order the following events from the text.

      1 - Auggie begins to enjoy school and builds friendships.
      2 - August faces bullying from some classmates, including Julian.
      3 - Auggie overhears Jack Will speaking poorly of him to Julian.
      4 - Jack understands where he went wrong and apologises to August.
      5 - August goes on the nature retreat.

      Q5.
      Which devices in the text support August in being able to hear better?

      headphones
      Correct answer: hearing aids
      ear defenders

      Q6.
      Match the themes to how they can be conveyed in the text.

      Correct Answer:discrimination,characters learn the importance of standing up against injustice

      characters learn the importance of standing up against injustice

      Correct Answer:belonging,August has formed strong bonds with many of his classmates

      August has formed strong bonds with many of his classmates

      Correct Answer:loss,Via talks about her experiences of her grandmother passing away

      Via talks about her experiences of her grandmother passing away


      To help you plan your 5 English lesson on: Developing an understanding of 'Wonder' through rich discussions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...