Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the suffix "-ed", using alternative rules

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -ed when you change the 'y' to an 'i' or double the consonant.

      Key learning points

      1. A suffix is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.
      2. -ed is a suffix that can be used to create the past tense.
      3. If the verb has a short vowel, double the consonant and add -ed.
      4. Change 'y' to 'i' and add –ed (common rule – unless vowel before ‘y’, e.g. enjoy-enjoyed).
      5. How to spell the curriculum word: busy.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters at the end of a word which creates another word

      • Past tense - tells the reader the action happened before now

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Verb - a doing or being word

      • Consonant - a sound that is made by blocking air in the mouth with the teeth, tongue, lips or palate

      Common misconception

      Pupils can think that all verbs ending in 'y' follow the rule remove the 'y' and add -ied.

      Look at examples that add -ed and remove the 'y' and add -ied. Focus on the sound the 'y' is making and see if it is part of a digraph.

      Teacher tip

      If pupils need to secure the basic four rules first, you could leave out the rule related to two syllable words with stressed and unstressed syllables to introduce in Year 4, where it is covered.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What tense is the following sentence in? 'He jumped up and down.'

      Correct answer: past
      present
      future

      Q2.
      Match the verbs to their past tense forms.

      Correct Answer:jump,jumped
      Correct Answer:call,called
      Correct Answer:smile,smiled
      Correct Answer:bake,baked

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'He drew a sercull for the face.'

      sircle
      circel
      Correct answer: circle
      curcle

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'I slist the cake.'

      sliceed
      slist
      Correct answer: sliced
      slised

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'I baykt the cake.'

      bakt
      bayked
      bakeed
      Correct answer: baked
      bakd

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'I corld my friend on the phone.'

      calld
      corled
      Correct answer: called
      caled

      6 Questions

      Q1.
      When do we 'remove the 'y' and add -ied' when using the suffix -ed?

      Correct answer: when the root word ends in 'y' after a consonant
      when the root word ends in 'e'
      when the root word ends in two consonant letters
      when the root word is a single syllable with a short vowel

      Q2.
      When do we 'double the consonant, then add -ed' when using the suffix -ed?

      when the root word ends in 'y' after a consonant
      when the root word ends in 'e'
      when the root word ends in two consonant letters
      Correct answer: when the root word is a single syllable with a short vowel
      Correct answer: when the root word has two syllables with a stressed final syllable

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'He tride to open the door.'

      tryed
      Correct answer: tried
      tryd
      tride

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'She careed her sister all the way home.'

      carryd
      Correct answer: carried
      caried
      caryed

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'They clapt loudly at the end of the show.'

      claped
      clapt
      Correct answer: clapped
      clappt
      klapped

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: 'She prefferd to use a pen to write with.'

      preffered
      prefered
      preferd
      Correct answer: preferred

      To help you plan your 3 English lesson on: Spelling words with the suffix "-ed", using alternative rules, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...