Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using ‘Jane Eyre’ to inspire our use of gothic vocabulary

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use new vocabulary accurately and creatively in gothic writing to create a desired effect.

      Key learning points

      1. It can be useful to take vocabulary from texts you have read to use in your own work.
      2. Selecting the right vocabulary when trying to create atmosphere is really important - every word counts.
      3. Use new vocabulary because it is the most specific word and not just because you think it sounds fancy.
      4. All of the words in a description must ‘fit’ with the atmosphere or impression you are trying to create.

      Keywords

      • Antiquity - relating to the past/ age

      • Insalubrious - run-down

      • Dank - unpleasantly-damp and cold

      • Desolate - isolated/remote

      • Enclosed - surrounded on all sides

      Common misconception

      Students often make the mistake of using a new word they have just learned inaccurately, in an attempt to show off their knowledge.

      The point of learning new vocabulary is to give students options and choices so that they can select the most specific and useful word in their writing. Sometimes, the most specific word choice isn't the new vocabulary.

      Teacher tip

      For each of the new words students learn in learning cycle 1, it might be nice to take each one and write synonyms for them, so that students' understanding of the word is better. Alternatively, students could experiment with using each one in a sentence, once they have completed task A.

      Equipment

      You will need access to a copy of the extract taken from Chapter 37 of ‘Jane Eyre’. It's available in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following characteristics would we expect to see in a Gothic setting?

      light
      modern
      Correct answer: old
      Correct answer: dark
      colourful

      Q2.
      What do we associate with the moon that would make a description of the it useful in Gothic writing?

      guidance
      Correct answer: supernatural occurrences
      beauty
      Correct answer: mystery
      hope

      Q3.
      Which of the following is an example of a semantic field you might find in Gothic literature?

      red, green, blue, orange, yellow
      Mr, Mrs, Sir, Madam, Miss
      Correct answer: old, dark, dank, decaying, desolate
      unloved, unhappy, uncared for, unbelievable

      Q4.
      Which word has the most negative connotations?

      empty
      left
      deserted
      Correct answer: abandoned

      Q5.
      Which of the following words might you use to describe a Gothic setting?

      humming
      Correct answer: dank
      comforting
      shimmering
      enchanted

      Q6.
      Read this description: "so dank and green were its decaying walls". What impression do you get of this setting?

      It is modest and comfortable.
      Correct answer: It is abandoned and neglected.
      It is frightful and terrifying.
      It is grand and ornate.
      It is homely and cosy.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a synonym for 'desolate'?

      colourful
      Correct answer: remote
      heartbroken
      Correct answer: isolated
      miserable

      Q2.
      What do we learn about the setting in 'Jane Eyre' from this quotation: "I found myself at once in the twilight of close-ranked trees"?

      It is light and airy because the light can filter through the trees.
      Correct answer: The setting feels claustrophobic because the trees are "close-ranked".
      Correct answer: It is very dark because the trees grow close together and block out the light.
      The setting feels comforting and safe because Jane feels surrounded by tree.

      Q3.
      Which words would characterise a setting as claustrophobic and trapping?

      Correct answer: enclosed
      spacious
      Correct answer: latticed
      Correct answer: narrow
      broad

      Q4.
      What is the weather like when Jane arrives at Ferndean in chapter 37 of 'Jane Eyre'?

      snowing and icy underfoot
      thunder and lightning
      Correct answer: windy and raining
      calm without wind
      sunshine and a warm breeze

      Q5.
      Match the vocabulary to its correct definition.

      Correct Answer:knotted,tangled
      Correct Answer:dank,damp and cold
      Correct Answer:enclosed,surrounded on all sides
      Correct Answer:dense,thick and heavy
      Correct Answer:antiquity,relating to the past/ age

      Q6.
      What is the effect of Bronte's use of the word "insalubrious" in the following quotation from 'Jane Eyre': "[Ferndean's] ineligible and insalubrious site"?

      It shows us how homely and comforting the manor-house is.
      Correct answer: It shows us how run-down the building is, thereby giving it a Gothic appearance.
      It illustrates the vast and spacious nature of the house.
      Correct answer: It reflects Rochester, who is uncared for in this moment.
      It reflects Jane's optimism as she prepares to reunite with Rochester.

      To help you plan your 8 English lesson on: Using ‘Jane Eyre’ to inspire our use of gothic vocabulary, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...