Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning an opinion article about Gothic literature

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write brilliant topic sentences to convey my argument.

      Key learning points

      1. When planning an opinion article, the message needs to be consistent - your opinion is your message.
      2. You should identify between 3 and 4 reasons or examples to support your opinion.
      3. Topic sentences help you to maintain a cohesive and convincing argument.
      4. Aim to make your topic sentences as engaging as possible, as they introduce each new section of your argument.
      5. Rhetorical devices (such as direct address) can be used to elevate your topic sentences.

      Keywords

      • Escapism - seeking distraction or relief from unpleasant or tiresome realities

      • Conservative - traditional or resistant to change

      • Vicariously - experiencing something through someone else’s lived experience

      • Hyperbole - exaggerating something for effect

      • Provocative - something that causes a strong reaction from people or incites debate

      Common misconception

      Students often don't think to include rhetorical devices within their topic sentences.

      Just because the topic sentences introduces the main idea for the paragraph, that does not mean the topic sentence can't be really creative and engaging. It's crucial that it is engaging to motivate the reader to learn more about the topic.

      Teacher tip

      The check for understanding in LC2 ('we do, you do') can be done as a class if you feel students are struggling a little. This could easily be done under a visualiser, with students contributing their ideas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a topic sentence?

      Correct answer: a sentence which states what your paragraph is going to be about
      a sentence which introduces a quote in your writing
      a sentence which concludes your paragraph

      Q2.
      Why were Victorian audiences so interested in Gothic literature?

      Correct answer: they read Gothic literature as a form of escape from their everyday lives
      they lived in a very liberal society so could read whatever they wanted
      Correct answer: they read Gothic literature for a thrill

      Q3.
      Which method below can you use to end an opinion article in an impactful way?

      anecdote
      Correct answer: mirroring
      concluding sentence
      counter-argument

      Q4.
      What is being described here: 'a confusing and difficult-to-answer problem or question.'?

      escapism
      hyperbole
      Correct answer: conundrum

      Q5.
      Which of these is not a rhetorical device?

      rhetorical question
      direct address
      hyperbole
      Correct answer: rhyme

      Q6.
      How can you create an engaging opening to an opinion piece?

      Correct answer: use humour
      Correct answer: create a shared experience
      use facts and figures
      give them a conundrum

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a topic sentence?

      Correct answer: it helps you to maintain a cohesive and convincing argument
      Correct answer: it outlines the main information in a paragraph
      it allows you to effectively conclude your paragraph

      Q2.
      What is being described here: 'exaggerating something for effect.'?

      metaphor
      alliteration
      Correct answer: hyperbole
      simile

      Q3.
      Which of the following is the correct explanation of what provocative means?

      something that motivates people
      something that makes people indifferent
      Correct answer: something that forces people to debate

      Q4.
      How many reasons or supporting examples are ideal when planning an opinion piece?

      2
      Correct answer: 3
      Correct answer: 4
      5

      Q5.
      What does the word 'vicariously' mean?

      traditional or resistant to change
      Correct answer: experiencing something through someone else’s lived experience
      seeking distraction or relief from unpleasant or tiresome realities

      Q6.
      Complete this sentence: " help elevate basic topic sentences."

      Correct Answer: rhetorical devices, rhetorical methods, rhetorical techniques

      To help you plan your 8 English lesson on: Planning an opinion article about Gothic literature, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...