Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The structure of an opinion article

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to create engaging openings and impactful endings in an opinion piece.

      Key learning points

      1. You can create an engaging opening by using humour, or creating a shared experience with your reader.
      2. In an opinion piece, your message is your opinion.
      3. In an opinion piece, it is important to get the reader onside, so that they are more likely to internalise your message.
      4. The ending of your opinion piece should bring together the threads of your argument and reinforce your viewpoint.
      5. You can create an impactful ending by using mirroring and/or leaving your reader with a moral conundrum to consider.

      Keywords

      • Impactful - memorable and significant.

      • To imply - to indicate the truth about something without explicitly saying it.

      • Viewpoint - a person’s opinion or perspective on something.

      • To reinforce - to strengthen or further support something - in this context - an idea.

      • Conundrum - a confusing and difficult-to-answer problem or question.

      Common misconception

      Students often rush the ending of their work - particularly if they are writing in timed conditions.

      The ending is arguably the most important part of the piece of writing. Students need to leave their reader with a clear message that is memorable. The ending ties together the threads of the argument and reinforces the writer's viewpoint.

      Teacher tip

      For Task B in learning cycle 2, ask some students to read their endings out and get students to provide WWW and EBIs on whiteboards. This will get them thinking about how to improve their own work.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the 'form' of a piece of writing?

      using words in a quick and inventive way
      Correct answer: the type of text being written
      the tone of a piece of writing

      Q2.
      In an opinion article, what kind of tone would you expect to find?

      chatty
      sombre
      Correct answer: persuasive

      Q3.
      What do we mean by the word 'structure' when we talk about the structure of a text?

      the tone of voice that is used in the text
      Correct answer: the way the text is organised
      the language devices the writer uses

      Q4.
      What is being described here: 'The attitude your words imply - the way in which you say something.'?

      Correct Answer: tone, tone of voice

      Q5.
      Which of the following is not an example of a persuasive device?

      anecdote
      humour
      statistics
      Correct answer: personification

      Q6.
      What method is being used in the following sentence: “You never forget your first horror film.”?

      Correct answer: anecdote
      voice
      personification

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of an opinion piece?

      to inform
      Correct answer: to persuade
      to instruct

      Q2.
      Why are engaging openings so important when writing an opinion article?

      Correct answer: it hooks your reader in
      it shows your opinion is correct
      Correct answer: it begins to get your reader onside
      it allows you to show off your writing skills

      Q3.
      What is being implied in the following sentence about watching horror films: “Terrifying, utterly terrifying, but, of course thrilling, so very thrilling.”?

      Correct answer: they are scary but they are also enjoyable
      they are scary and they are not enjoyable
      they aren't scary and not enjoyable

      Q4.
      Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:impactful,memorable and significant

      memorable and significant

      Correct Answer:imply,to indicate the truth about something

      to indicate the truth about something

      Correct Answer:viewpoint,a person’s opinion or perspective

      a person’s opinion or perspective

      Correct Answer:reinforce ,to strengthen or further support something

      to strengthen or further support something

      Correct Answer:conundrum,a confusing and difficult-to-answer problem

      a confusing and difficult-to-answer problem

      Q5.
      What is being described here: 'Revisiting an idea at the end of your writing that was included at the start.'?

      Correct Answer: mirroring, to mirror

      Q6.
      How can you create an impactful ending to your opinion piece?

      Present a counter-argument to leave the reader with something to consider.
      Correct answer: Return to an earlier image or idea from the beginning, again at the end.
      Correct answer: Leave your reader with a moral conundrum to consider.
      Repeat the same paragraph that you used for your opening, again at the end.

      To help you plan your 8 English lesson on: The structure of an opinion article, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...