Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading 'Propping Up the Line', a short story about World War One by Ian Beck

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what happens in ‘Propping Up The Line’, including commenting on some of the choices Beck made.

      Key learning points

      1. ‘Propping Up The Line’ is a short story by Ian Beck written using a third person narrative voice.
      2. Beck was inspired to write the story to “honour” his grandfather who was gassed in the trenches during World War One.
      3. Gas attacks killed about three percent of people immediately.
      4. There were long term physical and psychological effects for those who survived gas attacks.
      5. Many people who write about World War One try to convey the horrors of gas attacks in their work.

      Keywords

      • Third person narrative - when the person telling the story isn’t a character in the story and tells us about the characters using their names, or ‘she’, ‘he’, ‘they’

      • Short story - a fictional text which is shorter than a novel and can often be read in one sitting; a writer might focus on one event, or linked events, and evoke a particular tone or mood

      • Wilfred Owen - a British soldier and poet (1893-1918) best known for his poems about World War One

      • Simile - a language technique whereby a writer describes something by comparing it to something else using 'like' or 'as'

      Common misconception

      Anyone who breathed in gas died immediately.

      Gas attacks killed about three percent of people immediately, but there were long term physical and psychological effects for those who experienced gas attacks.

      Teacher tip

      This lesson is all about reading, engaging with and understanding Beck's short story. Consider focusing your planning on your own reading of the story, annotating it with questions, quick definitions for words your pupils might not know and any other prompts which will support their reading.

      Equipment

      You will need a copy of the 2014 edition of Stories of World War One, edited by Tony Bradman to read 'Propping Up the Line' by Ian Beck.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the unit 'Literary perspectives from the First World War', one of the texts is Ian Beck's 'Propping Up The Line'. What type of text is this?

      a narrative poem
      a book
      a novella
      Correct answer: a short story
      a play

      Q2.
      In the unit 'Literary perspectives from the First World War', one of the texts is Ian Beck's 'Propping Up The Line'. Which war does this story focus on?

      the Cold war
      the Boer war
      the Iraq war
      Correct answer: World War One
      World War Two

      Q3.
      In the unit 'Literary perspectives from the First World War', one of the texts is Ian Beck's 'Propping Up The Line'. The story opens in a particular setting. What is it?

      Alfred's home in England
      Alfred's home in France
      Correct answer: a trench in France
      a trench in England
      a trench in Germany

      Q4.
      The story 'Propping Up the Line' opens explaining some of the emotions Alfred feels in the trench. What are these emotions?

      Correct answer: pain
      Correct answer: boredom
      Correct answer: anger
      Correct answer: loss
      relief

      Q5.
      A is a language technique whereby a writer describes something by comparing it to something else using ‘like’ or ‘as’.

      Correct Answer: simile

      Q6.
      Ian Beck uses a third person narrative in his story, 'Propping Up The Line' ('Literary perspectives from the First World War'). Which of the following are examples of third person?

      Correct answer: he/she/they
      you/your
      I/me/my

      6 Questions

      Q1.
      Starting with the first, order these plot points from Ian Beck's 'Propping Up The Line' in chronological order.

      1 - Alfred kills a rat in anger in the trenches.
      2 - Alfred and Jonesey are asked to cut some barbed wire in no man's land.
      3 - Jonesey is killed in a gas attack. Alfred breathes in gas but survives.
      4 - Alfred returns home to England.
      5 - Alfred realises he can no longer work in the winter because of lung damage.
      6 - Alfred sees someone who reminds him of Jonesey at a cricket match.
      7 - We learn Alfred dies owing to complications brought on by the gas attack.

      Q2.
      Ian Beck wrote 'Propping Up The Line'. This story is written using a third person narrative voice. What does this mean?

      the writer adopts the voice of a character in the story using "I" and "me"
      there are three narrators over the course of the story
      Correct answer: the writer is 'outside' of the story - an all knowing narrator
      Correct answer: the writer uses names, and the pronouns 'she', 'he' and 'they' throughout

      Q3.
      Which word from Beck's 'Propping Up The Line' tells us the story is written in the third person?

      sounds
      stumbled
      had
      Correct answer: Alfred

      Q4.
      In Ian Beck's 'Propping Up The Line', how does the main character, Alfred, die?

      in a gas attack
      in World War One
      Correct answer: heart failure
      of old age (96)
      when propping up the washing line

      Q5.
      In Beck's 'Propping Up The Line', the main character describes corpses he sees in the trenches. What kind of shop does he compare them to?

      Correct Answer: butcher's, a butcher's

      Q6.
      In Beck's 'Propping Up The Line', the main character describes corpses he sees in the trenches to clothes. What kind of line does he describe?

      Correct Answer: washing

      To help you plan your 9 English lesson on: Reading 'Propping Up the Line', a short story about World War One by Ian Beck, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...