Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning and creating a slam poem

      Lesson details

      Learning outcome

      I can effectively plan and write a slam poem.

      Key learning points

      1. Planning is an important part of the writing process.
      2. When planning a slam poem you can consider your theme and key ideas to help get you started.
      3. ‘Lifted lines’ can be used to create interest and help to develop content.
      4. Both end and internal rhymes can be used effectively in slam poetry.

      Keywords

      • Theme - a central idea or message in a piece of writing

      • Refrain - a repeated line or group of lines in a poem or song, typically at the end of a stanza

      • Internal rhyme - when a word in the middle of a line of poetry rhymes with a word at the end, or within, the same line

      • End rhyme - when the last words of two or more lines of poetry sound the same

      • Conform - to adhere to established rules, structures or styles within a specific genre or format

      Common misconception

      Slam poetry always has to be serious and about personal or social issues.

      While slam poetry often tackles serious personal and social issues, it can also be playful, humorous or lighthearted. Slam poetry is about expressing yourself in an engaging and authentic way. You can write about anything that matters to you.

      Teacher tip

      If you have completed Lesson 2 of this unit, you may want to build on the work created in that lesson for Learning Cycle 2.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these would not be considered a use of sound in slam poetry?

      Correct answer: imagery
      alliteration
      repetition
      onomatopoeia

      Q2.
      Which is the best definition of the word 'onomatopoeia'?

      Correct answer: a word that imitates or resembles the sound it describes
      the repetition of the same starting sound or letter in two or more nearby words
      a repeated line or group of lines in a poem, typically at the end of a stanza

      Q3.
      "People plastered in purple paper" is an example of ...

      simile
      onomatopoeia
      Correct answer: alliteration
      refrain

      Q4.
      Which word beginning with 'r' can be described as: 'a repeated line or group of lines in a poem or song, typically at the end of a stanza.'?

      Correct Answer: refrain, a refrain

      Q5.
      Which of the following statements is false in relation to slam poetry?

      Slam poetry is often performed with energy and emotion.
      Slam poetry can address personal or social themes.
      Correct answer: Slam poetry follows strict rules about rhyme and meter.
      Slam poetry encourages audience interaction during performances.

      Q6.
      Which word would best complete this sentence: 'slam poetry performances are often __________ and energetic.'?

      slow
      quiet
      traditional
      Correct answer: dynamic

      6 Questions

      Q1.
      Is the answer true or false? Slam poetry follows a strict rhyme scheme and rules.

      Correct Answer: false

      Q2.
      Is the answer true or false? A refrain is only used at the end of a poem.

      Correct Answer: false

      Q3.
      Which answer best describes a theme in a poem?

      the rhyme scheme used throughout the poem
      Correct answer: the central idea or underlying message the poet conveys
      the imagery and sensory details in the poem
      the number of stanzas and lines in the poem

      Q4.
      Which sentence uses a 'lifted line'?

      I chase dreams that shimmer, like stars burning bright.
      Through the noise and the chaos, let's rise from the tumble.
      Correct answer: Fe-fi-fo-fum, I'm a giant in my mind.
      Pop! The bubble of fear, it bursts in a blast.

      Q5.
      What is the term for the poetic device where the final words of two or more lines share the same sound?

      internal rhyme
      Correct answer: end rhyme
      onomatopoeia
      alliteration
      repetition

      Q6.
      Complete the sentence: 'An rhyme is when a word in the middle of a line of poetry rhymes with a word at the end, or within, the same line.'

      Correct Answer: internal

      To help you plan your 9 English lesson on: Planning and creating a slam poem, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...