Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using compound sentences to describe dystopian settings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use simple and compound sentences to describe dystopian settings.

      Key learning points

      1. Effective descriptions include some short sentences and some longer ones
      2. A simple sentence has one subject and one verb
      3. A compound sentence has at least two subjects and two verbs, often linked by a conjunction
      4. Conjunctions such as and, or, but, so can be used in compound sentences

      Keywords

      • Compound sentence - A compound sentence is a sentence with at least two subjects and two verbs, linked with a conjunction.

      • Conjunction - A conjunction is a word to connect clauses or sentences.

      • Desperate - If you are desperate, you have a great need or desire for something.

      • Inequality - There is inequality when there is an unfair difference in people’s treatment or circumstances.

      Common misconception

      Compound sentences are better than simple sentences all of the time.

      Make it explicit to students that sometimes simple sentences can be more suitable in their writing; long does not equal better.

      Teacher tip

      Show students a piece of information that fits better in a simple sentence and explain why it works over using a longer sentence like a compound sentence.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a conjunction?

      a word that describes how the verb is performed
      a word to describe a noun
      Correct answer: a word to connect clauses or sentences

      Q2.
      Which of the below is not a conjunction?

      so
      but
      and
      nor
      Correct answer: can

      Q3.
      What is a simple sentence?

      A sentence with a verb
      Correct answer: A sentence with a subject and a verb
      Two sentences joined by a conjunction
      A short sentence

      Q4.
      What is the conjunction in the following sentence: 'The clouds darkened and the rain poured'?

      the
      clouds
      rain
      Correct answer: and

      Q5.
      Match the example with the subject terminology.

      Correct Answer:or,conjunction

      conjunction

      Correct Answer:The girl,sentence fragment

      sentence fragment

      Correct Answer:The girl whispered.,simple sentence

      simple sentence

      Q6.
      What is a compound sentence?

      A sentence with a subordinating conjunction
      Correct answer: A sentence that combines two simple sentences with a conjunction
      A sentence with one subject and one verb
      A long sentence

      6 Questions

      Q1.
      What is the definition of a compound sentence?

      Correct answer: A sentence with at least two subjects and two verbs joined by a conjunction
      A sentence with the word 'and' in it
      A sentence with a subordinate clause and main clause

      Q2.
      Which is an example of a compound sentence?

      The poor lived without necessities.
      Unfortunately, the poor lived without necessities.
      Due to the greed of the leaders, the poor lived without necessities.
      Correct answer: The leaders were greedy, so the poor lived without necessities.

      Q3.
      What is the purpose of the conjunction 'but'?

      Express addition
      Express cause and effect
      Correct answer: Express difference/contrast

      Q4.
      What makes a piece of descriptive writing more interesting?

      Using only simple sentencese
      Using only compound sentences
      Using only long sentences
      Correct answer: Using a mixture of sentence types

      Q5.
      Match the sentence openers with the sentence endings to create a complete compound sentence.

      Correct Answer:They were following,,so she crept stealthily.

      so she crept stealthily.

      Correct Answer:The elite had excess money,,but they never used it to help the poor.

      but they never used it to help the poor.

      Correct Answer:There was no water,,nor was there food.

      nor was there food.

      Correct Answer:The future seemed bleak,,yet one courageous girl never gave up.

      yet one courageous girl never gave up.

      Q6.
      Which compound sentence best shows inequality?

      The city skyscrapers gleamed and the suburban shacks crumbled.
      The city skyscrapers gleamed, for the suburban shacks crumbled.
      Correct answer: The city skyscrapers gleamed, but the suburban shacks crumbled.
      The city skyscrapers gleamed, so the suburban shacks crumbled.

      To help you plan your 7 English lesson on: Using compound sentences to describe dystopian settings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...